Akcie

Další pokles Wall Streetu, světové akcie na ročním minimu

Pátek 12. říjen 2018 15:44

Oslabení akciového trhu USA pokračovalo i minulý týden, a to během volatilné seance. Nepřetržitá série poklesů se natáhla na šest obchodních dnů. Index globálních akcií navíc ve čtvrtek klesl na roční minimum.

Hlavním důvodem posledních silných poklesů akciových trhů je zvýšení úrokové míry a rizika s tím spojeným. Současný růst výnosů státních dluhopisů, hlavní úrokové sazby Fed Federal Funds Rate a obecně úrokových sazeb peněžních a finančních trhů USA vede investory k redukci rizikových aktiv. Současné prostředí akciových a dluhopisových trhů, vyšších úrokových sazeb a obchodních válek reflektuje obavy zpomalení světového ekonomického růstu a nepříznivého dopadu na firemní hospodaření. To vše se stalo v předvečer zahájení firemní výsledkové sezóny za třetí kvartál.

Hlavní akciový index Nasdaq Composite v jednu chvíli vůči svému závěrkovému rekordnímu maximu z 29. srpna slábnul 10,3 %. Flirtoval tak s korekčním teritoriem definovaném poklesem 10 %. Později se ale index chytil, zkrátil ztráty a zakončil nad zmíněným minimem. Vyhnul se tak potvrzení korekce tohoto akciového indexu. Ve čtvrtek hlavní akciový index S&P 500 klesl více než 3 %. Byl to jeho nejsilnější pokles od 8. února.

Volatilita s poklesem akciového trhu vystřelila vzhůru

Poklesy akciového trhu, zejména ty prudké, bývají pupeční šňůrou spojeny s růstem volatility. Preference rizika zůstává utlumena ve prospěch náklonnosti k aktivům bezpečí. Volatilita rostla. CBOE index volatility VIX, který je přezdíván "ukazatelem strachu" Wall Streetu ve čtvrtek vzrostl na 24,98. |ntradenním maximem tohoto indexu byla úroveň 28,84. Je to jeho nejsilnější zavírací hodnota od 12. února. Rozkolísaný trh vychýlený náhlými poklesy cen akcií a s tím souvisejícími úpravami portfolií bude patrně vlastnost burzy i v příštích dnech či týdnech, než se situace uklidní.

Spotřebitelské ceny USA v září rostly méně, než se čekalo. Data potvrdila kulminaci spotřebitelské a den předtím i produkční inflace. Zpráva tak potlačila očekávání, že by inflace zrychlovala vzdor utahujícím trhům práce. Mzdy jako klíčový parametr totiž nezrychlují svůj růst tak, jak by se očekávalo podle ekonomické teorie dle současného makroekonomického prostředí. Toto zrychlení stále není potvrzeno. Proto i inflace nemá tolik důvodů růst.

Pokud by růst mezd přece jen konzistentně zrychlil, šlo by o překvapení jen zčásti. Vzhledem k napjatosti trhu práce by ale o překvapení nešlo. Solidní růst ekonomiky a trhu vyčerpávají nabídku práce. Tlak na produkci kapacity firem a následně na rezervy je značný. Převis poptávky nad nabídkou práce obecně vede k posílení růstu ceny práce, tedy mezd. To je hlavní inflační riziko. Růst mezd zatím není silný, nicméně posílení inflačních tlaků potvrzuje správnost zvyšování úrokových sazeb centrální bankou.

Růst úrokové míry hlavní potíží akciové burzy

Pokles cen respektive růst výnosů státních dluhopisů USA, který zřejmě dominantně stál za poklesy akciového trhu, v minulých dnech s propadem akciových burz ustal. Investoři převáděli kapitál do bezpečných aktiv a ceny dluhopisů začaly růst a jejich výnosy klesat. Zmíněné výnosy se zlevněním akcií přišly o část poptávky. Proto klesly a rovnou na týdenní minimum. Mírně slabší spotřebitelská inflace ve srovnání s očekáváním, který potvrdil její kulminaci, rovněž pomohl růstu dluhopisů. V závěru obchodování se klíčové výnosy desetiletých státních dluhopisů USA snížily na 3,146 % z 3,225 %. Během globální obchodní seance se tyto výnosy dostaly na týdenní minimum 3,124 %. To samozřejmě pomohlo i akciovým trhům.

Růst výnosů státních dluhopisů USA je podpořen solidními ekonomickými daty USA. Ta posílila očekávání více zvýšení úrokové sazby během příštích 12 měsíců. Ještě nedávno akciové trhy držely rekordní maxima a odolávaly růstu výnosů státních dluhopisů USA. Rostoucí úrokové sazby prodražují a tím i limitují úvěry na domy, automobily, studentské půjčky.

V posledních dnech jejich silný růst vytvořil na akciový trh klesající tlak. Události makroekonomických dat a přizpůsobení peněžních, dluhopisových a akciových trhů funguje. Míra návratnosti investic nízkého rizika roste a akciový trh přichází o poptávku, která směřuje do peněz a dluhopisů. Reakce akciové burzy obnovující rovnováhu je snížení cen akcií a zvýšení míry návratnosti akciového trhu.

S růstem úrokových sazeb ovšem akcie čelí konkurenci pro kapitál investorů nejen ze strany dluhopisů, jež růst úrokových sazeb zlevňuje. Více konkurenčnější je i podoba investic v hotovosti na bankovních depozit. Tato forma investic je nyní nejatraktivnější za posledních 10 let.

Obavy obchodních válek trvají, zahajuje výsledková sezóna

Investoři se obávají eskalující obchodní války USA a Číny. Jsou znepokojeni z dopadu nejistot obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod. na korporátní tržby, zisky a celkově výsledky.

Wall Street dle I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) data očekává, že firmy indexu S&P 500 zahlásí růst zisků za třetí čtvrtletí o 21,3 %

Obchodníci byly rovněž znepokojení hurikánem Michael, který dorazil na Floridu. Na druhou stranu, pokud ekonomický růst prostředí vyšších úrových sazeb vydrží, současný pokles akciového trhu by pro investory být zajímavou nákupní příležitostí.

Ve čtvrtek ztrácely hlavně energie a finance

Ve čtvrtek index širšího trhu S&P 500 a hlavní akciový index blue-chip největších a nejvýznamnějších firem USA Dow Jones Industrial Average oslabily 2,1 % na 2 728 bodů resp. na 25 053 bodů a index technologických akcií Nasdaq Composite klesl 1,3 % na 7 329 bodů. Obchodní objemy akciových burz v časech zvýšené volatility a přizpůsobování portfolií.

Všechny hlavní sektory indexu S&P 500 ve čtvrtek oslabily. Pouze sektoru komunikačních služeb se podařilo ztrátu stlačit pod 1 %.

Ve čtvrtek nejvíce klesaly akcie firem sektoru energie, významně ztrácel i sektor finance. V rámci finančního sektoru k nejvýznamněšjím ztrátovým akciovým titulům patřily i pojišťovny kvůli řádění hurikánu Michael na Floridě. Pokles bankovních akcií přišel den před pátečním reportem výsledků tří bank hlavní bankovní čtyřky (JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo) za třetí čtvrtletí. Sektor energií ztrácel kvůli poklesu ceny ropy na dvoutýdenní minimum. Zpráva zásob surové ropy USA totiž ukázala jejich větší než očekávané zvýšení. Nejvíce klesajícím odvětvím středy se staly technologie a ve čtvrtek jejich důrazný pokles pokračoval.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web