Akcie

Demokraté (prozatím) slaví vítězství nad Trumpem, vládní úřady se otevřely

Pondělí 28. leden 2019 18:52

Hlavní soupeři politického kolbiště o částečně zavřené vládní úřady, prezident USA Donald Trump a jeho republikánští druhové a na druhé straně demokraté, ovládající Sněmovnu reprezentantů uzavřeli přechodnou dohodu dočasného otevření vládních úřadů.

K dohodě byl před víkendem donucen prezident USA Donald Trump. Vítězství Demokratické strany a její tváře, šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové se prezident snaží retušovat komentáři, že kompromis je pouze dočasný.

Částečná uzavírka vládních institucí USA je v historii této země rekordně dlouhá. Různými způsoby se nepříznivě promítá do fungování veřejného sektoru ale i třeba finančních a kapitálových trhů. Omezené fungování regulačních orgánů např. přibrzdilo primární emise akcií (IPO). Fungování statistického úřadu s řadou důležitých a užitečnách dat je již měsíc pozastaveno. Zavření vládních úřadů si tak podle ekonomů vyžádá snížení růstu ekonomiky USA o několik desetin procentního bodu. Uzavírka trvá od druhé poloviny prosince. Zdá se že se více promítně v datech HDP za první čtvrtletí než ve výsledcích čtvrtého čtvtrletí. Ty budou zveřejněny v únoru.

Uzavírku vládních úřadů spojil prezident s podporou Kongresu finanční dotace na stavbu zdi na hranicích Mexika a USA. Demokraty ovládaná dolní komora, Sněmovna reprezentantů, ale zatím o financích na zeď nechce ani slyšet.

Obyvatelstvo dle průzkumů viní z rekordní uzavírky vládních úřadů Trumpa.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web