Akcie

DJIA a S&P 500 s firemními daty klesly, Nasdaq posílil

Úterý 23. říjen 2018 13:31

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average v pondělí v kolísavém obchodování oslabily. Akcie sektorů energie a finance klesly. Narostla též opatrnost před sérií firemních výsledkových zpráv tento týden.

V úvodu obchodní seance vzestup akcií Číny a příznivý sentiment v Evropě kvůli rozhodnutí ratingové agentury Moody’s potvrdit ratingový výhled Itálie pomohly podpořit akcie. Index Dow Jones Industrial Average v úvodu obchodní seance kolísal mezi pásmy ztrát a zisků. Zvýšená volatilita spojená s propady akciového trhu a s tím související zvýšenou obchodní aktivitou je na akciovém trhu USA v říjnu přítomna. Akcie zatím mají potíže přesvědčivě zvrátit nedávné akciové výprodeje. Nic na tom nemění ani rozbíhající se firemní výsledková sezóna USA.

Index S&P 500 v pondělí setrval pod svým 200-denním klouzavým průměrem. Ten je klíčovým technickým statistickým indikátorem a dlouhodobých trendů cen či akciových indexů. Představuje důležitou, dlouhodobou technickou hladinu. Pokud trh zavírá nad ní, představuje pro něj signál dlouhodobého růstového trendu a současně důležitou podporu. Naopak tato technická úroveň je stropem a oblastí zvýšených prodejů, pokud trh zakončí den pod ní.

Technologie rostly, energie a finance slábly

Zisky technologického sektoru zkrátily ztráty indexu S&P 500 a pomohly posílit hlavní akciový index Nasdaq Composite. Index technologií indexu S&P 500 v úterý posílil 0,8 %.

Index energií indexu S&P 500 v pondělí klesl 1,1 %. K poklesu došlo poté, co poskytovatel techniky a služeb pro hledání a produkce ropy a zemního plynui Halliburton varoval, že jeho výsledky za čtvrté čtvrtletí nenaplní očekávání. Akcie Halliburtonu v pondělí ztratily 3 %. Akcie konkurenta Halliburtonu v odvětví služeb ropných polí Schlumbergeru v pondělí klesly 2,9 %.

Akcie sektoru finance v pondělí klesly 2,1 % a nejvíce oslabily index S&P 500. Výnosová křivka státních dluhopisů USA se zploštila na svou nejnižší úroveň za více než dva týdny. Efekt souvisí s ekonomickými riziky a poklesy akciového trhu. Plochá výnosová křivka znázorňuje v časech rostoucích úrokových sazeb klesající důvěru trhu v pokračování robustní ekonomicé dynamiky a tím i blížící se strop zvyšování úrokových sazeb. Proto úrokové sazby delších period tolik nepřevyšují úrokové sazby s kratší dobou splatnosti. Akcie finančního sektoru s růstem úrokových sazeb posilují, neboť se tím rozšířuje zisková marže mezi depozitními a úvěrovými úrokovými sazbami.

Příznivá očekávání výsledkové sezóny

Akcie firem Amazon.com a Alphabet v pondělí posílily. Obě firmy budou hlásit svoje data tento týden.

Zisky firem indexu S&P 500 mají dle dat I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) Refinitivu ve třetím čtvrtletí posílit 21,9 %. Mnoho investorů tradičně ale vyhledává firemní výhledy budoucího růstu. Tentokrát jsou důvodem jejich zájmu o budoucnost obavy mezinárodního obchodu, protekcionismu a cel, dále rostoucí úrokové sazby náklady a další faktory.

V pondělí index širšího trhu S&P 500 klesl 0,4 % na 2 756 bodů, index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,5 % na 25 317 bodů a index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 0,3 % na 7 469 bodů.

Na burzách USA v pondělí změnilo majitele kolem 6,9 mld. akcií. Podle dat I/B/E/S Refinitivu denní průměr posledních 20 obchodních dnů je 7,8 mld. zobchodovaných akcií. Data potvrzují pokles obchodních objemů. Ty se vracejí k svému normálu po jejich prudkém zvýšení v předminulém týdnu. Tehdy akcie při zvýšené volatilitě v tržní korekci prudce klesaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web