Akcie

Domluva obchodu, USA s Kanadou, ISM služeb a zaměstnanost nad odhady (události minulého týdne)

Pondělí 8. říjen 2018 18:51

Kanada se připojila k nové dohodě volného obchodu USA a Mexika (USMCA). Růst aktivity služeb USA v září nečekaně zrychlil. V září též růst zaměstnanosti USA byl solidní, míra nezaměstnanosti rekordně nízká a růst mezd opět nadprůměrný.

Kanada se připojila k NAFTA, ledy protekcionismu tají

USA a Kanadě se podařilo zachránit Severoamerickou dohodu volného obchodu NAFTA. NAFTA v novelizované podobě zůstává v trilaterálním formátu USA - Kanada - Mexiko. Přijetí dohody pomohlo rozptýlit nejistotu obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod.

Kanada a Mexiko akceptovaly restriktivnější obchodní parametry nové Dohody USA - Mexiko - Kanada (USMCA). Ta ztíží globálním producentům automobilů levnou výrobu automobilů v Mexiku. Tím resp. rovněž se snaží přenést/přinést resp. vytvořit více pracovních míst v USA.

Připojení Kanady k NAFTA resp. USMCA je dobrou zprávou obecně nejen pro NAFTA a Severní Ameriku. Jde o dobrý signál pro další jednání USA s jinými zeměmi, hlavně s Čínou. Dvě největší ekonomiky světa zatím na průlom zamrzlých obchodních vztahů teprve čekají.

Index ISM služeb v září nečekaně vzrostl

Index ISM služeb v září vzrostl na 61,6 z 58,5 v srpnu, trh čekal jeho snížení na 58,0. Silný růst aktivity služeb ze srpna v září nečekaně zrychlil. Posílil na velmi silnou úroveň. Nebyl silnější 21 let než letos v září.

Silný růst aktivity služeb ze srpna v září nečekaně zrychlil. Posílil na velmi silnou úroveň. Dokonce přepsal historické kroniky. Nebyl silnější 21 let než letos v září.

Posílení indexu ISM služeb resp. růstu aktivity odvětví zařídil hlavně značný vzestup růstu zaměstnanosti. Posílily ale taky růsty nových zakázek a produkce. Růsty všech těchto veličin v září byly velmi silné. Růst nevyřízených zakázek posílil a zůstává silný.

Růst aktivity služeb byl v září velmi silný. Čísla dominantního odvětví hospodářství, tedy služeb, ve shodě s Indexem ISM zpracovatelského průmyslu potvrzují vzestup růstu ekonomiky i ve třetím čtvrtletí.

Solidní růst zaměstnanosti, rekordně nízká nezaměstnanost, robustní růst mezd (září)

Růst zaměstnanosti zůstává solidní. Zaměstnanost mimo zemědělství vzrostla o 134 000, trh čekal její růst o 185 000. Na druhou stranu růst zaměstnanosti za červenec a srpen byl navýšen o 87 000. Navíc zčásti byl zářijový slabší růst zaměstnanosti způsoben hurikánem Florence, který pustošil jihovýchod USA. Růst zaměstnanosti za kvartál tak byl ve srovnání s tržním očekáváním silnější. Míra nezaměstnanosti klesla k rekordním minimům, na 3,7 % ze srpnových 3,8 %, trh čekal její stagnaci na 3,8 %. Růst mezd zůstává zesílen, tedy meziměsíčně 0,3 % m/m jako v srpnu a 2,8 % meziročně ve srovnání se srpnovým růstem 2,9 %. Mzdová data odpovídají tržnímu očekávání. Data potvrzují zvyšování úr. sazeb.

Data potvrzují solidní růst zaměstnanosti. Sice zářijový růst zaměstnanosti značně zaostal za očekáváním, ale výpadek více než kompenzují revize růstu zaměstnanosti za předchozí měsíce. Navíc zářijová data byla i dle úřadu práce vychýlena hurikánem Florence. Míra nezaměstnanosti klesla k multidekádním minimům. Potvrzuje tak vyčerpaný trh práce. Růst mezd se stabilizuje na vyšších úrovních. Data potvrzují správnost zvyšování úr. sazeb centrální bankou.

Zpráva rovněž potvrdila letní zrychlení růstu mezd. Tato série dat potvrzuje stabilizaci růstu mezd na vyšších úrovních. Jiná data mezd tento trend zatím nepotvrzují. Jiné indikátory růstu mezd zatím nevykazují jednoznačnou tendenci. Spíše se shodují na tom, že růst mezd zůstává mírný. Další statistiky ukáží, jestli tato data znamenají změnu a akceleraci růstového trendu mezd nebo jak se v minulosti dělo půjde jen o přechodný výkyv.

Jenže o překvapení jde jen zčásti, dosud totiž byly dlouhodobě růst mezd i jeho zrychlování spíš mírné. Vzhledem k napjatosti trhu práce ale tolik o překvapení nejde. Solidní růst ekonomiky a trhu práce vyčerpávají nabídku práce. Tlak na produkční kapacity firem a následně na rezervy trhu práce je značný. Převis poptávky nad nabídkou práce obecně vede k posílení růstu ceny práce, tedy mezd. To je hlavní inflačné riziko. Růst mezd zatím není silný, nicméně posílení inflačních tlaků potvrzuje správnost zvyšování úr. sazeb centrální bankou.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web