Akcie

Dubnové Ifo má drobně posílit (výhled událostí týdne eurozóny)

Úterý 23. duben 2019 14:20

Dubnový index podnikatelské důvěry Ifo (24.4.) je událostí týdne EMU. Index má vzrůst kvůli zvýšení očekávání. Naopak hodnocení současné situace má opět klesnout. Předstihová makroek. data EMU na jaře vykazují stabilizaci jejich klesajícího trendu.

Index Ifo (4 2019, 24.4.): Index má dle trhu posílit na 99,9 z 99,6 v březnu. Důvodem má být posílení indexu očekávání na 96,0 z 95,6 v březnu. Naopak hodnocení současné situace se má snížit na 103,6 ze 103,8 v březnu. Tendenci uklidňování sentimentu díky posílení očekávání i přes setrvačný pokles hodnocení současné situace opakovaně vykazuje jiný předstihový ukazatel ekonomického sentimentu, skupina Indexů ZEW.

ZEW i Ifo se shodují ve výkazu pádu ekonomkických očekávání v posledním roce včetně hodnocení současné situace. Zatímco ale podle Ifa současná situace je v Německu nadále robustní, dle ZEWu slabá. Dle Ifa je situace podobná v průmyslu, službách i obchodě. Index PMI ekonomické aktivity Německa vykazuje, že zatímco růst aktivity služeb zůstává solidní, aktivita průmyslu se propadla do značná recese.

Důvody oslabení růstu ekonomiky Německa i eurozóny zůstávají nevyjasněný a odkládaný odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek a s tím spojený pokles růstu globální ekonomiky.

Předpokládáme, že rizika ekonomického růstu letos oslabují. Věříme, že obchodní války letos ustoupí. Stabilita výhledu úrokových sazeb centrální banky USA a vyjasnění nejistot brexitu by rovněž letos měly růst světové ekonomiky stabilizovat a či mírně posílit.

Data stabilizace předstihových ukazatelů je mírně dobrá zpráva pro akcie a euro a nepříznivá informace pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web