Akcie

ECB dle očekávání potvrzuje redukci monetární expanze

Čtvrtek 13. září 2018 19:28

ECB dle očekávání nulovou hlavní úrokovou sazbu nezměnila. V jejím prohlášení ještě více potvrdila rétoriku útlumu monetární expanze až do konce roku. Časový limit fixace sazby do 1H 2019 byl potvrzen. Tyto změny a potvrzení nikterak nepřekvapují.

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb (hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací)

Skutečnost: 0,0 %
Očekávání:  0,0 %
Předchozí:   0,0 %

Hodnocení: Evropská centrální banka dle očekávání ponechala úrokovou sazbu hlavních refinančních operací na nule. Komentář k rozhodnutí nenese žádné významnější změny ve srovnání s prohlášením k poslednímu rozhodnutí monetární politiky 27.7., je tu pouze jediná výjimka. Termín redukce výkupů cenných papírů ve čtvrtém čtvrtletí již stanovuje jako rozhodnutí. V prohlášení k červencovému rozhodnutí monetární politiky to bylo ještě podmíněno vývojem ekonomiky. ECB tím tedy více potvrdila útlum silné monetární expanze během tohoto roku.

Banka rovněž opakovala výhled, že hlavní úrokové sazba nebude zvýšena dříve než ve druhém pololetí 2019. Komentáře, které potvrzují redukci monetární expanze současně s časovým limitem případného zvyšování hlavní úrokové sazby, nepřekvapují. Přes rizika ekonomického růstu v podobě obchodních válek a povolebních nejistot Itálie je zdá se jádro výkonné rady ECB přesvědčeno o správnosti monetární expanzi snižovat.

Útlum monetární expanze banka iniciuje hlavně z důvodu prevence nadměrných finančních rizik z důvodu nulové úrokové sazby a podpory zachování stability finančního systému. I tak ale ECB argumentuje rovněž reflexí růstu inflačních tlaků a očekáváním posílení podkladové a celkové inflace. Toto očekávání se ovšem zatím dlouhodobě nenaplnilo a i s výhledem do budoucna je značně nejisté. Ve snaze redukovat monetární expanzi ECB tedy brzdí trvale nízká inflace hlavně po očištění o potraviny a energie. Banka neplní svůj hlavní úkol a cíl. Příliš se k němu ani nepřibližuje.

Dopad na trhy: Tendence redukce monetární expanze je příznivá pro euro, méně již pro akcie či dluhopisy. Měly by z ní ale preferovat bankovní ziskové marže a tím i bankovní akciové tituly.

Rozbor: ECB potvrdila své rozhodnutí z posledního zasedání monetární politiky 27.7. pokračovat v čistých nákupech aktiv v objemu 30 mld. EUR měsíčně do konce září 2018. ECB dále rozhodla, že od října měsíční tempo čistých nákupů aktiv bude sníženo na 15 mld. EUR do konce prosince 2018. Po tomto datu banka hodlá, na základě nových dat, tuto aktivitu zcela ukončit.

Výkonná rada čeká, že hlavní úrokové sazby zůstanou na současných úrovních přinejmenším do léta 2019 a v každém případě tak dlouho jak bude nutné k zajištění pokračování udržitelné konvergence inflace k cíli ECB. Tím je střednědobá úroveň mírně pod 2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web