Akcie

ECB dle očekávání úr. sazby, komentáře nepřekvapily

Středa 10. duben 2019 17:47

Evropská centrální banka úr. sazby nezměnila. Banka v prohlášení opakovala resp. potvrdila výhled jejich stagnace minimálně do konce 2019. Rozhodnutí ECB nepřekvapuje. ECB kvůli slabosti růstu HDP a inflace preferuje dlouhodobou stagnaci úr. sazeb.

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb (hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací)

Skutečnost: 0,0 %
Očekávání:  0,0 %
Předchozí:   0,0 %

Rozbor, významné, nové a překvapivé komentáře: Výkonná rada ECB stanovila očekávání, že hlavní úrokové sazby ECB zůstanou na současných úrovních přinejmenším do konce 2019 a v každém případě tak dlouho jak bude nutné k zajištění pokračování udržitelné konvergence inflace k cíli ECB. Ten ECB definuje jako střednědobou inflaci mírně pod 2 %.

Banka zopakovala, že bude pokračovat v reinvesticích plného objemu jistiny expirujících cenných papírů nakoupených v rámci programu nákupu aktiv v prodlouženém období po datumu, kdy ECB zahájí zvyšování svých hlavní úrokových sazeb a v každém případě tak dlouho, jak bude nutné k udržení příznivých podmínek likvidity a dostatečného rámce monetární podpory.

ECB říká, že globální tlaky oslabující ekonomický růst pokračují ve svém působení. Růst zaměstnanosti a mezd ale pokračuje v podpoře síly domácí ekonomiky a postupně zvyšuje inflační tlaky. Podkladová inflace by střednědobě měla vzrůst. Významná míra monetární expanze zůstává potřeba.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Komentáře příliš nepřekvapují, nepřináší nové významné informace. ECB kvůli slabosti ekonomického růstu a tím i inflace tento rok úrokové sazby měnit nebude.

Dopad na trhy: Trhy na málo překvapivou událost odpověděly mírným růstem hlavního německého akciového indexu DAX 0,1 % na 11 917 bodů. Euro s detailnějšími komentáři ECB nejprve ztratilo 0,4 %, později však ztrátu téměř vymazalo.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web