Akcie

ECB úr. sazby dle očekávání nezměnila, rizika slabosti ekonomiky převažují

Pátek 25. leden 2019 19:57

Evropská centrální banka dle očekávání nezměnila své hlavní úr. sazby. ECB dle očekávání posunula rizika výhledu ek. růstu eurozóny z rovnováhy na stranu slabosti. Tato změna zamená pozastavení trendu útlumu silné monetární expanze.

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb (hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací)

Skutečnost: 0,0 %
Očekávání:  0,0 %
Předchozí:   0,0 %

Rozbor: Výkonná rada ECB opět stanovila očekávání, že hlavní úrokové sazby ECB zůstanou na současných úrovních přinejmenším do léta 2019 a v každém případě tak dlouho jak bude nutné k zajištění pokračování udržitelné konvergence inflace k cíli ECB. Ten ECB definuje jako střednědobou inflaci mírně pod 2 %.

Detailnější prohlášení nepřínáší větší změny s jednou výjimkou. ECB zmínila, že rizika výhledu ek. růstu eurozóny se posunula na stranu slabosti (kvůli trvajícím nejistotám spojených s geopolitickými faktory, nebezpečím protekcionismu, zranitelností rozvíjejících se trhů a volatilitou finančních trhů). Na posledním zasedání úr. sazeb 13. prosince zmínila, že rizika výhledu ek. růstu eurozóny jsou v rovnováze byť se kvůli zmíněným rizikům posunují ke slabosti.

Jinak ECB příznává, že data ek. aktivity jsou slabší, než se čekalo. Nadále věří zvyšování podkladové inflace.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Komentáře ECB nepřináší větší překvapení. Evropská centrální banka dle očekávání ponechala svou hlavní úrokovou sazbu hlavních refinančních operací na nule. Komentář k rozhodnutí nenese žádné významnější změny ve srovnání s prohlášením k poslednímu rozhodnutí monetární politiky 13.12. Posun rizik výhledu ek. růstu eurozóny z rovnováhy na slabost rovněž nepřekvapuje a odpovídá zesílení zpomalování dynamiky ek. růstu na přelomu roku. Růst ekonomiky již je pouze slabý. Některé země jako např. Itálie či Francie už balancují na hraně hospodářské stagnace.

Posun rizik výhledu ek. růstu eurozóny potvrzuje, že ECB pozastavuje trend útlumu silné monetární expanze. Důvodem oslabení růstu HDP eurozóny a jeho výhledu jsou rizika ekonomického růstu hlavně v podobě obchodních válek, slábnutí růstu hospodářství největších ekonomik světa USA a Číny a ekonomické nejistoty Itálie a Brexitu.

Útlum monetární expanze banka v posledních letech iniciovala hlavně z důvodu prevence nadměrných finančních rizik z důvodu nulové úrokové sazby a podpora zachování stability finančního systému. I tak ale ECB stále argumentuje rovněž reflexí růstu inflačních tlaků a očekáváním posílení podkladové a celkové inflace. Toto očekávání se ovšem zatím dlouhodobě nenaplnilo a i s výhledem do budoucna je značně nejisté. Ve snaze redukovat monetární expanzi ECB tedy brzdí trvale nízká inflace hlavně po očištění o potraviny a energie. Banka neplní svůj hlavní úkol a cíl. Příliš se k němu ani nepřibližuje. Nyní se k tomu přidaly i rizika slabosti ek. růstu.

Proto ECB pozastavuje útlum monetární expanze a přechází na mód statusu quo při stále silné monetární expanzi v podobě nulových úr. sazeb, stanoveným očekáváním, že je dlouho nebude zvyšovat a rovněž množstvím nakoupených cenných papírů z minulosti.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web