Akcie

ECB utlumuje expanzi, PPI USA za odhady (události minulého týdne)

Pondělí 17. září 2018 19:18

ECB dle očekávání nulovou hlavní úr. sazbu nezměnila. V prohlášení ECB víc potvrdila rétoriku útlumu monetární expanze až do konce roku. Srpnové indexy PPI USA včetně jádra (bez cen potravin a energií) značně zaostaly za odhady.

Eurozóna: ECB potvrzuje útlum monetární expanze

ECB dle očekávání nulovou hlavní úrokovou sazbu nezměnila. V prohlášení ECB ještě více potvrdila rétoriku útlumu monetární expanze, ve srovnání s červencovým zasedáním monetární politiky až do konce roku. Časový limit fixace úr. sazeb do 1H 2019 byl potvrzen. Tyto změny a potvrzení nepřekvapují.

ECB potvrdila své rozhodnutí z posledního zasedání monetární politiky 27.7. pokračovat v čistých nákupech aktiv v objemu 30 mld. EUR měsíčně do konce září 2018. ECB dále rozhodla, že od října měsíční tempo čistých nákupů aktiv bude sníženo na 15 mld. EUR do konce prosince 2018. ECB čeká, že poté podle nových dat potvrzujících střednědobý inflační výhled, bude zcela ukončeno.

Výkonná rada ECB čeká, že hlavní úrokové sazby ECB zůstanou na současných úrovních přinejmenším do léta 2019 a v každém případě tak dlouho jak bude nutné k zajištění pokračování udržitelné konvergence inflace k cíli ECB. Tím jsou střednědopbě úrovně mírně pod 2 %.

Evropská centrální banka dle očekávání ponechala svou hlavní úrokovou sazbu hlavních refinančních operací na nule. Komentář k rozhodnutí nenese žádné významnější změny ve srovnání s prohlášením k poslednímu rozhodnutí monetární politiky 27.7. s jedinou výjimkou.Termín redukce výkupů cenných papírů ve čtvrtém čtvrtletí již stanovuje jako rozhodnutí. V prohlášení k červencovému rozhodnutí monetární politiky to bylo ještě podmíněno vývojem ekonomiky.

ECB tím tedy více potvrdila útlum silné monetární expanze během tohoto roku.

Komentáře potvrzující redukci monetární expanze současně s časovým limitem případného zvyšování hlavní úrokové sazby nepřekvapují. Přes rizika ekonomického růstu v podobě obchodních válek a povolebních nejistot Itálie je zdá se jádro výkonné rady ECB přesvědčeno o správnosti monetární expanzi snižovat.

Útlum monetární expanze banka iniciuje hlavně z důvodu prevence nadměrných finančních rizik z důvodu nulové úrokové sazby a podpora zachování stability finančního systému. I tak ale ECB argumentuje rovněž reflexí růstu inflačních tlaků a očekáváním posílení podkladové a celkové inflace. Toto očekávání se ovšem zatím dlouhodobě nenaplnilo a i s výhledem do budoucna je značně nejisté. Ve snaze redukovat monetární expanzi ECB tedy brzdí trvale nízká inflace hlavně po očištění o potraviny a energie. Banka neplní svůj hlavní úkol a cíl. Příliš se k němu ani nepřibližuje.

USA: Indexy PPI v srpnu nečekaně silně zaostaly za odhady

V srpnu v USA indexy PPI a PPI bez cen potravin a energií meziměsíčně klesly 0,1 %, trh čekal růst 0,2 %. Meziroční růst indexu PPI klesl z 3,3 % v červenci na 2,8 %, trh čekal pokles na 3,2 %. Růst indexu PPI bez cen potravin a energií klesl na 2,3 % z 2,7 % v červenci, trh čekal jeho stagnaci na 2,7 %.

Meziroční růst průmyslových cen nadále táhne dražší ropa resp. energie (tvoří 1/4 tohoto růstu indexu PPI). Stejný podíl na celkovém růstu produkčních cen náleží růstu cen zboží bez cen potravin a energií. Zbylou půlku meziročního růstu indexu PPI tvoří růst cen spotřebitelských služeb bez cen obchodu, dopravy a skladů.

Průmyslová inflace včetně inflačního jádra (inflace bez cen potravin a energií) v srpnu značně zaostaly za očekáváním ve stejném rozsahu. Tím je zřejmé, že překvapení jde na vrub právě inflačnímu jádru jak v případě potravin tak i služeb. Nečekaný meziměsíční pokles průmyslových cen a jádrových cen se podepsal i do nečekaného citelného poklesu meziročního růstu produkčních cen včetně jádrového segmentu. Tento růst nicméně zůstává nadprůměrný.

Data vzbuzují pochybnosti, zda nedochází k zastavení nebo obratu postupného růstu inface posledních čtvrtletí.

Inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ovšem vzrostla na nadprůměrnou úroveň na průmyslové i spotřebitelské úrovni.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web