Akcie

Electronic Arts a další výrobci videoher oslabily akciový trh

Čtvrtek 7. únor 2019 16:03

Středeční akciový trh mírně oslabil. Do jisté míry je to dáno vyčerpáním po růstových týdnech a rovněž také vakuem katalyzátorů případného dalšího růstu. Hlavním důvodem bylo však výrazné oslabení výrobců videoher.

Vzdor středečnímu poklesu hlavní akciové indexy USA zůstávaly i po středě blízko svých dvouměsíčních maxim. Na svůj zářijový zavírací rekord hlavnímu akciovému indexu S&P 500 chybí přibližně 7,3 %.

Nepřesvědčivá předpověď tržeb Electronic Arts srazila herní sektor

Hlavní akciové indexy USA ve středu oslabily díky poklesu akcií Electronic Arts o 13,3 %. Vydavatel videoher předpovídá celoroční tržby pod odhadem trhu. Prudký pokles akcií firmy stáhl akcie konkurenčního výrobce videoher Activision Blizzard 10,1 %. Ze stejného důvodu ztrácela také další korporace Take-Two Interactive Software, a to o 13,8 %. 

Propad akcií firem sektoru videoher přispěl k poklesu indexu sektoru komunikačních služeb indexu S&P 500 o 1,5 %. 

Další středeční události

Ministr financí USA Steven Mnuchin řekl, že obchodní rozhovory USA s Čínou minulý týden byly velmi produktivní. Potvrdil rovněž, že on a další představitelé odcestují do Pekingu na další kolo jednání. Guvernér Fedu Jerome Powell ve vystoupení na setkání s učiteli na radnici ve Washingtonu D.C. podle očekávání nezmínil aktuální ani budoucí ekonomický vývoj či monetární politiku.

Přestože hlavní akciové indexy USA ve středu oslabily, index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Phladelphia, který je hlavním ukazatelem a indexem polovodičů, vzrostl 2,6 %. Akcie dodavatele Applu Skyworks Solutions vyskočily o 11,5 % poté, co společnost zveřejnila zpětný odkup svých akcií za 2 mld. USD. Akcie Microchip Technology ve středu vzrostly o 7,3 %, s tím jak firma naznačila, že odvětví produkce čipů je blízko oživení ze svého současného oslabení.

Capri Holdings (Michael Kors) po datech + 11,3 %

Akcie Capri Holdings ve středu silně vzrostly 11,3 %. Capri Holdings je bývalý módní gigant Michael Kors, který se začátkem tohoto roku s uzavřením dohody o převzetí jiného módního firemního guru Versace přejmenoval na současný název. Společnost produkující módní zboží vykázala kvartální zisk, který byl nad očekáváním trhu. Firma rovněž navýšila svoji předpověď tržeb.

Akcie Anadarko Petroleum ve středu padly 7,4 %. Zisk čtvrtého čtvrtletí tohoto producenta ropy a plynu zaostla za odhady analytiků.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 oslabil 0,2 % na 2 732 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 25 390 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 0,4 % na 7 375 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 6,97 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,56 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web