Akcie

EU a UK dohodly flexibilní odklad brexitu do 31.10. 2019, UK může odejít dřív

Čtvrtek 11. duben 2019 15:41

Zasedání Evropské rady k článku 50 (resp. k žádosti vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska k odkladu odchodu UK z Evropské unie k 12.4.) vyústilo v odklad brexitu do 31.10. UK ale z EU může odejít dříve. Dohoda není překvapivá.

Mimořádné zasedání Evropské rady k článku 50 (resp. k žádosti vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska k odkladu odchodu UK z Evropské unie k 12.4.):

Rozbor (klíčové závěry summitu Evropské rady):

Hodnocení: Rozhodnutí nepřináší větší překvapení. “Volný” termín brexitu by měl UK poskytnout čas a prostor pro konsolidaci a nalezení kompromisní varianty. UK odsouhlasila, že si nepřeje brexit bez dohody. Jenže jediný dohodou EU - UK podložený brexit parlament třikrát odmítl.

Vedlejším produktem a absurdním paradoxem odkladu je nutná účast UK ve volbách do Evropského parlamentu (pokud do jejich termínu UK nenajde jiné řešení brexitu).

Aktuálně konzervativní vláda UK vyjednává s opozicí ztělesněné Labouristickou stranou. Jde o logickou reakci vlády v momentu, kdy nedokázala přesvědčit euroskeptické křídlo konzervativců ani severoirské unionisty. Těm vadila irská pojistka a celkově z jejich pohledu příliš měkký brexit.

Labouristé tlačí vládu do ještě měkčího brexitu v podobě celní unie. V tomto případě by vláda musela opustit svoje linie. Větší možnosti kompromisu tohoto jednání spočívá v tom, že v tomto případě obě strany mohou udělat krok zpět a umožnit tak zprůchodnění zablokovaného brexitu

Dohoda brexitu je stále možná jak s euroskeptiky tak s labouristy v momentu, kdy vyjednávací strany sporu usoudí, že je lepší ustoupit s benefitem zbavit se stigmatu nevyřešeného brexitu.

Pakliže k dohodě nedojde, dojde k odstoupení vlády, případě rozpuštění parlamentu, bovým volbám a případně i k opakování referenda brexitu.

Prodlužování brexitu udržuje jeho nejistoty a velmi negativně ovlivňuje ekonomický růst UK a možná překvapivě poslední dobou hlavně eurozóny.

Dopad na trhy: Malé překvapení dohody pro trhy se odráží v poklesu volatility trhu USD/GBP. Kurs poslední dobou rozbouřené libry dnes stagnuje, jeho volatilita klesla.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web