Akcie

EU povolila UK podmíněný odklad Brexitu

Pátek 22. březen 2019 19:35

Evropská unie na summitu Evropské rady povolila Spojenému království Velké Británie a Severního Irska podmíněný odklad jeho odchodu z EU. Pokud parlament UK schválí Brexit vlády UK a EU, datum Brexitu bude posunuto do 22.5.

Pokud naopak dohoda potřetí znovu neprojde, UK bude mít čas již jen do 12. dubna, aby informovalo o dalších plánech.

Je to poslední termín možné volby UK účastnit se voleb do Evropského parlamentu. Ty by tak v případě UK byly spojeny s delším odkladem Brexitu, nicméně vzhledem k Brexitu by příliš nedávaly smysl. Řada čelních politiků EU ale naznačilo, že v případě nechválení vládního Brexitu je možný další odklad jeho termínu. Nicméně šlo by již pouze o varianty Brexitu. Jinými slovy, pokud chce UK odvrátit Brexit např. novým referendem, je potřeba o tom rozhodnout do 12.4.

Summit EU nerozhodl o tom, jak Brexit dopadne. Redukoval ale jeho další odklad. Značně taky upřesnil jeho časový rámec. Jde o tlak na poslance dolní sněmovny parlamentu UK, aby schválili vládní Brexit. Současně EU se již snaží zbavit nejistot Brexitu, které omezují ekonomickou aktivitu a jiné politické aktivity EU.

EU zamítla plán UK odkladu Brexitu na 30.6.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web