Akcie

Eurozóna: Prezident ECB Draghi, PMI, Ifo, volby do Evropského parlamentu (očekávané události týdne)

Úterý 21. květen 2019 20:53

Vystoupení prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho (22.5.), Indexy PMI Francie, Německa a eurozóny (5 2019, 23.5.), Index Ifo (5 2019, 23.5.) a volby do Evropského parlamentu (23.-26.5.) jsou hlavní události tohoto týdne eurozóny.

Vystoupení prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho na konferenci ECB “Monetární politika v nedokončené měnové unii” na počest Petera Praeta ve Frankfurtu nad Mohanem (22.5.): Oslabení ekonomického růstu minulý rok téměř o polovinu teprve letos vykazuje stabilizaci. Při nízké inflaci tak je ECB donucena udržovat nulové úrokové sazby déle, než dřív čekala, podle současné rétoriky alespoň do konce tohoto roku. Draghi by měl tuto linii potvrdit.

Indexy PMI Francie, Německa a eurozóny (5 2019, 23.5.): Trh slabý růst aktivity průmyslu, služeb a ekonomiky Francie by měl drobně posílit. Díky tomu by drobné zlepšení by měly vykázat i agregátní výsledky celé eurozóny. Německá ekonomika má vykázat podobnou recesi průmyslu, solidní růst aktivity služeb a mírný růst ekonomiky jako v dubnu.

Index Ifo (5 2019, 23.5.): Sentiment firem má dle trhu nepatrně oslabit, když drobně zlepšené hodnocení současné situace má překonat malé oslabení očekávání. Ve věcné rovině další pokles oslabeného sentimentu firem může způsobit další eskalace nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek USA a Čínské lidové republiky při odkladu odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Volby do Evropského parlamentu (23.-26.5.): Čeká se, že ve volbách posílí nacionalistické strany. Volby budou v UK i zajímavým zrcadlem procesu brexitu. Možné zisky mandátů nacionalistů ale zřejmě tolik neohrozí současné integrační trendy Evropy.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Komentáře ECB poslední dobou jsou příznivé pro akcie a dluhopisy, nepříznivé pro euro, vystoupení Draghiho by nemělo být výjimkou. Informace předstihových ukazatelů mají přibližně stagnovat na slabších hodnotách, což je dobrá zpráva pro dluhopisy a současně nepříznivá informace pro akcie a euro. Evropské volby mohou dílčím způsobem oslabit akcie, euro i dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web