Akcie

Fed dle očekávání hlavní úrokovou sazbu nezměnil

Pátek 9. listopad 2018 12:52

Federal Funds Rate dle očekávání zůstává neměnná. ​Jediná změna přichází v oblasti investic, dle komentáře Fedu dojde k mírnému oslabení. Nadále platí očekávání, že bude pokračovat zvyšování hlavní úrokové sazby až v prosinci.

USA: Rozhodnutí Fedu k hlavní úrokové sazbě, cíl Federal Funds Rate:

Skutečnost: 2,00 - 2,25 %
Očekávání:  2,00, - 2,25 %
Předchozí:   2,00 - 2,25%

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Rozhodnutí Fedu včetně jeho komentáře nepřináší větší změny a odpovídá očekávání. Změna pohledu na investiční výdaje rovněž překvapivá není. Slabost byla patrná např. v prvních datech o HDP za třetí kvartál. Dílčím překvapením snad může být, že Fed nezmínil slabost rezidenčního trhu USA a světové ekonomiky.

Otázkou je, nakolik je slabost ekonomiky vážná. Investice firem slábnou až v posledních kvartálech. Trh domů má silnou poptávku, ale potýká se s jeho nedostatečnou nabídkou, silnými cenami nemovitostí i dražšími náklady jejich pořízení. Stagnuje už tak více než rok. Kvůli obchodním válkám tento rok slábne i růst hlavních center světa, např. Číny či Evropy. Fed však slabost reflektoval jen zčásti a navíc jen popisně bez obav z její eskalace. Fed si nedělá větší starosti o ekonomický růst.

Centrální banka tedy zčásti přiznala slábnoucí část ekonomiky USA. To ale Fed nestáhlo z konstantní monetární politiky postupného zvyšování své hlavní úrokové sazby. Komentář tak nenaplňuje naděje části trhu, že by jestřábí rétorika mohla být významněji zmírněna. Zároveň se ani nejedná o změnu očekávání, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování své hlavní úrokové sazby. První změna se očeká na příštím zasedání Fed 18.-19. prosince.

Ekonomika dále solidně roste tažená silným růstem spotřeby domácností a vyčerpaný trh práce na pokraji plné zaměstnanosti pokračuje v robustní expanzi. Inflace včetně své jádrové složky bez potravin a energií se stabilizuje blízko cílové hladiny Fedu na hodnotě 2 %. Hlavně ukazatele trhu práce, jeho možného přehřívání včetně reálné možnosti zesílení inflačních tlaků v podobě rychlejšího růstu mezd (to však ještě nebylo potvrzeno) a inflačních tlaků, vedou centrální banku k pokračování zvyšování Federal Funds Rate. Podle posledních projekcí se oočekává, že bude letos ještě zvýšena o 0,25 procentního bodu, příští rok o 0,7 procentního bodu (pravděpodobně 3x0,25 procentního bodu) a v roce 2020 o 0,25 procentního bodu.

Na druhou stranu nečekaně značně slábnou další pilíře růstu ekonomiky, tedy firemní investice, rezidenční trh a světová ekonomika. Proto zvyšování hlavní úrokové sazby může být příští rok i pomalejší a menší.

Dopad na trhy: Málo překvapení. Příznivý fundament ekonomické aktivity s rizikem jeho slábnutí, který zčásti odráží i Fed. Rozhodnutí úrokových sazeb a komentáře Fedu jsou celkově více příznivější pro dolar než pro akcie, dluhopisy a zlato. Po události dolar k euru roste o 0,4 % na 1,135, hlavní akciový index S&P 500 slábne 0,6 % na 2 789 a zlato klesá 0,4 % na 1 219 USD/trojskou unci.

Rozbor: V prohlášení k rozhodnutí ve srovnání k tomu předchozímu ze zasedání monetární politiky 25.-26.09 (na kterém centrální banka hlavní úrokovou sazbu zvýšila o 0,25 procentního bodu) Fed změny neučinil s jednou výjimkou. Tou byla reflexe oslabení firemních investic, jejichž vývoj dosud hodnotil jako silně rostoucí.

Fed dále opět oznámil, že silný růst zaměstnanosti a spotřeby domácností udržují ekonomiku na správné cestě. Potvrdil, že postupné zvyšování Federal Funds Rate je tou správnou monetární politikou konzistentní s udržitelnou expanzí ekonomické aktivity, silným trhem práce a cílovanou inflací 2 % ve střednědobém období.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web