Akcie

Fed hlavní úr. sazbu dle očekávání nezměnil, naznačil omezení jejího růstu

Čtvrtek 31. leden 2019 22:34

Centrální banka USA dle očekávání nezměnila svou hlavní úr. sazbu. Fed dále v komentáři naznačil trpělivost s dalším zvyšováním úr. sazeb. I jinými komentáři Fed naznačil, že zvyšování úr. sazeb není tolik aktuální jako dřív.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate:

Skutečnost: 2,25 - 2,50 %
Očekávání:  2,25 - 2,50 %
Předchozí:   2,25 - 2,50%

Rozbor: Centrální banka nově v prohlášení uvedla, že bude tento rok trpělivá s dalším zvyšováním úrokových sazeb.

Fed navíc v projevu starostí a varování ze zpomalení růstu ekonomiky, volatility akciových trhů a rekordně dlouho částečního zavření vládních úřadů vyřadil ze zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 18.-19. prosince stanovisko přibližné rovnováhy rizik ekonomického výhledu.

Navíc centrální banka vynechala názor vhodnosti, výhled a příslib dalšího zvyšování své hlavní úr. sazby. V komentáři již hovoří pouze úpravách, nikoliv zvyšování úrokových sazeb.

Centrální banka rovněž uvedla, že může, “ve světle ekonomického a finančního vývoje" změnit rychlost redukce své bilance aktiv resp. nakoupených dluhopisů z doby hospodářské slabosti následující po světové finanční krizi v letech 2008 - 2009.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Fed sice úr. sazby dle očekávání nezměnil, v komentáři se to ale změnami vůči prosincovému zasedání jen hemží.

Opatrnost z omezování monetární expanze minulosti je patrná i v komentářích redukce bilance Fedu. V posledních letech se s posílením ekonomického růstu Fed snaží svoji bilanci rozprodat. Jenže paralelně se zvyšováním úr. sazeb zvýšená nabídka dluhopisů na trhu ještě více odčerpává nabídku peněz a tím i utlumuje ekonomickou aktivitu, růst a tržby a zisky firem.

Všechny změny říkají jediné. Trend zvyšování úrokových sazeb se pravděpodobně sníží, zpozdí, protáhne či (po)zastaví.

Růst ekonomiky totiž začal povážlivě slábnout a taky inflace sestoupila ze svých nedávných zvýšených hodnot. Vzhledem k nadále decentnímu růstu mezd tak centrální banka nebude chtít zaškrtit slábnoucí růst ekonomiky dalším zvyšováním úr. sazeb. Snaha Fedu mírnit očekávání trhu pokračování zvyšování úr. sazeb byla patrná i z nedávných vystoupení guvernéra Fed Jerome Powella. Ten tlumil tato očekávání a řekl, že centrální banka bude pozorná vůči globálním rizikům.

Na druhou růst trendu zvyšování mezd a silné trhy práce rovněž potvrzují, že Fed ještě nemůže zcela uzavřít cyklus zvyšování své hlavní úr. sazby.

V prosinci Fed snížil letošní výhled zvyšování své hlavní úr. sazby na 0,5 % z 0,75 %. Čekáme, že letos zvýšení bude ještě menší, v rozsahu 0 - 0,5 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web