Akcie

Fed na dalším mimořádném zasedání drasticky, o 1 procentní bod, srazil úrokovou sazbu k nule!

Pondělí 16. březen 2020 16:53

Centrální banka Spojených států amerických, Federální rezervní systém, snížila cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o celý procentní bod, na 0 - 0,25 %. Podobně silně jednorázově centrální banka snížila svoji hlavní úrokovou sazbu mběhem světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009. Navíc Fed obnovil kvantitativní uvolňování oznámením nákupů státních dluhopisů USA min. 500 mld. USD a hypotékou krytých cenných papírů za min. 200 mil. USD. Centrální banka rovněž v koordinaci s dalšími světovými centrálními bankami posílila likviditu.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate

Skutečnost: 0 - 0,25 %
Očekávání
:   -
Předchozí
:   1,00 - 1,25 %

Rozbor
: Netradičně nedělní hlasování proběhlo hlasováním 9/1, když Loretta Mesterová souhlasila s návrhy k hlasování vyjma redukce cíle Federal Funds Rate, který chtěla snížit o polovinu na 0,5 - 0,75 %. Podle Fedu koronavirus poškodil ekonomickou aktivitu řady zemí a USA, globální finanční podmínky podle něj byly významně ovlivněny. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Zákrok Fedu přišel s kumulací zpráv celosvětového šíření koronaviru, signálů poklesu ekonomické aktivity a propadů akciových trhů. Snížení cíle Federal Funds Rate a doprovodný komentář k rozhodnutí mají za cíl uklidnit aktuální paniku finančních trhů i ekonomiky, která je s nejistotou škodlivá a může škody koronaviru zvýšit. 

Centrální banky tak spojují síly a hledají cesty k ochraně ekonomiky a finančních, akciových, dluhopisových, peněžních a úvěrových trhů a toků od paniky a nejistoty. 

Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 ovládá popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem, způsobil nejprudší propady akciových trhů od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 a značně omezuje ekonomickou aktivitu. 

Krok Fedu zesílil obavy rozsahu dopadu koronaviru podobného chřipce na ekonomiku. Rozhodnutí centrální banky vzbuzuje znepokojení zda pumpování více peněz do finančních trhů a systému vyřeší hlavní problém - pokles firemní aktivity s tím, jak zaměstnanci méně pracovali a spotřebitelé méně nakupovali. Vedle toho je znepokojující možná dosud nejasné chápání velikosti problému centrální bankou s takto mimořádným rozhodnutím. Obavy, nejistota a volatilita tentokrát logicky předčily jindy pozitivní sentiment redukce úrokových sazeb v podobě preventivního zásahu pomáhajícího ekonomice snížením nákladů financování pro akciový trh. 

Další vývoj cíle Federal Funds Rate bude záležet na vývoji epidemie koronaviru, jak moc se projeví v hlavních ekonomikách světa včetně USA. Další posílení monetární expanze tak je možné, i když někteří bankéři čekají, že epidemie bude spíš krátkodobý efekt a tím i dopad na hospodářství bude sice silný ale krátký. 

Dopad na trhy: Akciové trhy během pondělí 16.3. den po dramatickém rozhodnutí Fedu rekordně propadly kolem12 %! Reakce trhů ukazuje, že rozhodnutí Fedu příliš neřeší situaci, kdy ekonomika míří k prudkému zastavení jejího růstu a naopak může být signálem síly přicházejících hospodářských strastí. Fed tak alespoň s předstihem pumpuje likviditu na trhu aby zajistil jejich klíčové funkce.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web