Akcie

Fed potvrdil opatrnost, silná zaměstnanost, oslabení indexu ISM průmyslu (události minulého týdne)

Čtvrtek 10. leden 2019 16:47

Guvernér Fedu Jerome Powell potvrdil opatrnost Fedu vůči rizikům a připravenost významně reagovat. V prosinci zaměstnanost rostla nečekaně silně a růst mezd překonal očekávání. Index ISM průmyslu ale vykázal nečekaně velkou slabost.

Guvernér Fed Powell dále zmírňuje výhled zvyšování úr. sazeb

Guvernér Fedu Jerome Powell ve vystoupení nepřinesl zásadní novinky. Powell pouze potvrdil a zdůraznil připravenost Fedu flexibilně reagovat na rizika. Přesto jde o další posun ke zmírnění rétoriky zvyšování úr. sazeb.

Vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella v Americké ekonomické asociaci v Atlantě:

Rozbor: Powell trhy uklidňoval ujištěními, že centrální banka je citlivá vůči rizikům, které investory zneklidňují. Powell taky slíbil, že centrální banka bude trpělivá a flexibilní v řízení směru úrokových sazeb.

Powell zmínil, že trh práce je značně silný. Data USA jsou na dobré cestě udržet si solidní tah i v tomto roce.

Fed podle Powella naslouchá trhům a zváží stabilní tok silných ekonomických dat vůčí skupině rizik, od zpomalení globálního ekonomického růstu po obavy obchodní války USA a Číny. “Trhy započítávají rizika slabšího ekonomického růstu a zcela jasně vývoj dat předbíhají, zvlášť s pohledem na poslední silnou zprávu zaměstnanosti.” “Tomuto vývoji pozorně nasloucháme, nasloucháme pozorně vzkazu trhů. Tato rizika ekonomické slabosti budeme brát v úvahu při tvorbě monetární politiky.”

"Obzvláště s posledními daty utlumené inflace budeme trpěliví, přičemž budeme sledovat vývoj ekonomiky.”

Powell opakoval dlouhodobý postoj Fedu, že centrální banka neuplatňuje strategii fixně přednastavené trajektorie zvyšování úr. sazeb. Podle Powella by Fed mohl pozastavit utahování monetární politiky tak jako v roce 2016. Tehdy obavy globálního ekonomického růstu vedly k pochybám o oživení hospodářství USA.

“Jsme vždy připraveni posunout stanovisko monetární politiky a posunout jej významně, pokud bude potřeba,” řekl Powell. Flexibilita se podle něj týká taky vůči měsíčním redukcím bilance Fedu. Ty podle něj na trhy nemají větší dopad. Strategie by ale byla změněna, pokud by začala narušovat hlavní cíle centrální banky, tj. udržení silné zaměstnanosti a stabilní inflace.

Powell rovněž řekl slíbil, že ze své funkce neodstoupí. A to i v případě, že by k tomu byl požádán prezidentem USA Donaldem Trumpem. Ten Powella v poslední době několikrát ostře veřejně kritizoval kvůli opakovanému zvyšování úr. sazeb. Podle zdrojů Trump u svých poradců zjišťoval své pravomoci odvolat šéfa Fedu.

Trump Powella instaloval do funkce guvernéra Fedu. Vyšší úr. sazby mají za cíl regulovat a normalizovat nad potenciál a tedy rostoucí ekonomiku. Tento nadčasový a apolitický makroekonomický úkol centrální banky ovšem bává v rozporu s přáním politiků, zejména aktuálních státních politických elit.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Komentáře Powella nepřináší zásadní novinky či změnu směru monetární politiky. Powell pouze potvrdil a zdůraznil připravenost Fedu flexibilně reagovat na rizika. Přesto jde o další posun ke zmírnění rétoriky zvyšování úr. sazeb včetně reflexe momentálního oslabení inflace. Rizika totiž v posledních měsících posílila a ekonomická slabost je stále patrnější.

Komentáře Powella nemění naše očekávání, že Fed letos zvýší cíl své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate o 0 - 0,5 procentního bodu. Sám Fed v prosinci snížil rozsah předpokládaného letošního zvýšení na 0,5 % z 0,75 %. Důvodem zvyšování úr. sazeb je hlavně silný růst trhu práce a nebezpečí zrychlení růstu mezd. Na druhou stranu ekonomická rizika a signály slabosti hospodářství jsou stále patrnější.

Zaměstnanosti v prosinci vzrostla mnohem silněji, než se čekalo

V prosinci zaměstnanost vzrostla 312 000, trh čekal její zvýšení 184 000. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 3,9 % z 3,7 % v listopadu, trh čekal její stagnaci. Růst mezd zrychlil na 3,2 % z 3,1 % v listopadu, trh čekal pokles růstu na 3,0 %. Robustní trh práce stále silně roste.

Hodnocení: Meziměsíční růst zaměstnanosti v prosinci překonal očekávání. V dlouhodobém průměru nicméně zaměstnanost nadále solidně expanduje v průměru kolem 200 000 již řadu let.

Tlak na kapacity volné pracovní síly zůstává značný. Míra nezaměstnanosti osciluje kolem multidekádního minima. Takže i tento ukazatel potvrzuje sílu trhu práce.

Růst mezd překonal očekávání. Dlouhodobě růst mezd zrychloval jen drobně. V posledních měsících tato statistika zachytila zrychlení jejich růstu. Jiné indikátory růstu mezd zatím nevykazují jednoznačnou tendenci. Spíše se shodují na tom, že růst mezd zůstává mírný. Další statistiky ukáží, jestli tato data znamenají změnu a akceleraci růstového trendu mezd nebo jak se v minulosti dělo půjde jen o přechodný výkyv. Vzhledem k vyčerpanosti trhu práce by zrychlení růstu mezd překvapivé tolik nebylo.

Celkově zpráva zaměstnanosti potvrzuje, že robustní trh práce pokračuje v solidním posilování, značně víc, než se čekalo. Dlouhodobý pokles míry nezaměstnanosti na historické minimum potvrzuje krátící se kapacity volné pracovní síly. Růst mezd poněkud zrychluje. Současné oslabení růstu ek. aktivity patrné v řadě makroekonomických ukazatelů ale může přinést oslabení růstu zaměstnanosti a síly trhu práce.

Dopad na trhy: Data jsou dobrá pro akcie a dolar a jsou nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru rychle získal 0,5 %, zisky ale v dalším průněhu obchodování ztratil. Hlavní akciový index USA S&P 500 po zprávě roste 1,8 % na 2 524 bodů a zlato oslabilo 0,6 % na 1 284 USD/trojskou unci. Jeho ztráty ale byly jednu chvíli dvojnásobné

Dopad dat na výhled monetární politiky: Výsledky nemění očekávání, že Fed bude tento rok zvyšovat svou hlavní úr. sazbu, pokud vůbec, méně než se ještě před několika měsíci čekalo. Trh práce je zpožděný indikátor a je možné, že útlum jeho síly dorazí s ekonomickým oslabením během tohoto roku. Čekáme, že letos Fed zvýší svou hlavní Federal Funds Rate v rozsahu 0 - 0,5 procentního bodu, centrální banka predikuje její celkové letošní zvýšení o 0,5 procentního bodu.

Rozbor: Průměrný růst zaměstnanosti mimo zemědělství za poslední 3 měsíce posílil na 254 000 ze 190 000 v listopadu. Celkově zaměstnanost v nezemědělském sektoru loni vzrostla o 2 638 000, tedy v průměru 220 000/měsíčně. Loni růsty zaměstnanosti na stejné srovnávací bázi byly 2 188 000 a 182 000.

V prosinci zaměstnanost rostla hlavně tradičně ve službách zejména v sektorech Vzdělávání a zdravotní služby a ve stravovacích službách. V prosinci se nadprůměrným růstem zaměstnanosti blýskly i produkční odvětví stavebnictví a zpracovatelského průmyslu.

Index ISM průmyslu v prosinci nečekaně silně klesl

Index ISM průmyslu USA v prosinci klesl nečekaně silně na dvouleté minimum. Oslabil totiž na 54,1 z 59,3 v listopadu, trh čekal jeho menší pokles na 57,5. Data stále potvrzují významnější oslabení růstu aktivity průmyslu a možná i celé ekonomiky.

Hodnocení: Data stále potvrzují významnější oslabení růstu aktivity průmyslu a možná i celé ekonomiky. Ten je stále solidní, ale propad růstu zakázek je silný a naznačuje, že oslabení ještě bude pokračovat. Oslabení indikují i jiné komponenty průmyslové zprávy. Důvodem jsou hlavně obchodní války, růst úr. sazeb a geopolitická rizika.

Rozbor: V listopadu ještě silný meziměsíční růst aktivity průmyslu v prosinci nečekaně silně klesl. Přesto ještě je solidní. Hlavním důvodem byl meziměsíční propad podindexu nových zakázek o 11 bodů (!) z 62,1 na 51,1. Je to jejich nejslabší růst od srpna 2016, kdy byl 50,5. Jejich velmi silný růst z listopadu tak v prosinci klesl na slabou úroveň. Silně klesl i růst produkce z velmi silné úrovně v listopadu. Ten ale v prosinci ještě stále byl solidní. Růst zaměstnanosti v prosinci rovněž meziměsíčně klesl, ze silné na solidní úroveň. Objem nevyřízených zakázek sice v listopadu ještě solidně rostl, ale v prosinci se zcela zastavil. Růst dodavatelských termínů v prosinci ještě ve srovnání s listopadem pokračoval, ale klesl na silnou z velmi silné úrovně. Zásoby zákazníků se sice v porovnání s listopadem mírně zvýšily zvýšily, stále ale zůstávají značně nízké. Růst cen vstupů v prosinci meziměsíčně oslabil z velmi silné na solidní úroveň.

Dopad na trhy: Nečekané oslabení růstu aktivity průmyslu resp. ekonomiky je nepříznivé pro akcie a dolar a je dobré pro dluhopisy a zlato. Hlavní akciový index USA po zprávě jednu chvíli klesl až 1,3 %, později ale ztrátu vymazal a kótuje na 2 479 bodech. Dolar k euru po zprávě slábne 0,3 % na 1,14 a zlato po reportu osciluje s mínrým posílením 0,1 % na 1289 USD/trojskou unci.

Dopad na výhled monetární politiky: Data potvrzují utlumení zvyšování úr. sazeb Fedem. Letos čekáme zvýšení v rozsahu 0 - 0,5 procentního bodu, Fed v prosinci snížil projekci letošního zvyšování své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate z 0,75 procentního bodu na 0,5 procentního bodu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web