Akcie

Fed zvýšil úr. sazbu, politická rizika USA pokračují

Pondělí 1. říjen 2018 19:14

Fed zvýšil hlavní úr. sazbu o 0,25 procentního bodu jak se čekalo. Potvrdil rovněž ek. výhledy a zvyšování hlavní úr. sazby. Náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein možná skončí ve funkci. Údajně měl vést komplot proti prezidentovi Trumpovi.

Fed zvýšil hlavní úr. sazbu dle očekávání, potvrdil výhledy

Fed dle očekávání zvýšil pásmo cíle své hlavní overnight zápůjční úrokové sazby Federal Funds Rate o 0,25 procentního bodu na 2,00 - 2,25 %. Centrální banka rovněž příliš nezměnila ani makroekonomické projekce a doprovodný komentář. Výjimkami bylo navýšení výhledu růstu HDP tento rok na 3,1 % z 2,8 % dle červnové projekce. Jedinou změnou v prohlášení bylo vynechání komentáře, že “...monetární politika zůstává expanzivní…”. Významnější změnou přinášející otazníky obchodníkům a tím i zvýšenou volatilitu je právě změna v komuniké centrální banky. Jinak v prohlášení nedošlo ke změnám hodnocení současného ekonomického vývoje ani jeho výhledu včetně očekávání centrální banky další tendence úrokových sazeb.

Guvernér Fed Powell k rozhodnutí řekl, že změna v komentáři neznamená změnu kursu monetární politiky hlavní úrokovou sazbu zvyšovat. “Místo toho je to signál, že (monetární) politika pokračuje v souladu s našimi očekáváními.

Fed nadále čeká jedno zvýšení o 0,25 procentního bodu Federal Funds Rate letos, pravděpodobně v prosinci, tři další zvýšení o 0,25 procentního bodu příští rok a jedno zvýšení o 0,25 procentního bodu v roce 2020.

Trumpovo kladivo visí nad Rosensteinem, rizika pro trhy

Akciový trh během týdne citelně oslabil se zprávou rezignace náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina. Ta se nakonec nenaplnila. Pokles akcií pokračoval už od pondělního otevření burzy. Svůj vliv má exekuce nových cel mezi USA a Čínou. Ale taky jde o reakci na skutečnost, že Trump ještě hodiny předtím Rosensteina tvrdě kritizoval. A to tak že Rosensteinovi odchod z funkce ale velmi hrozí.

Bílý dům oznámil, že Rosenstein je pozván do Bílého domu ke schůzce s prezidentem ve čtvrtek. Později byla první schlzka přesunuta na první říjnový týden. Vše způsobily mediální informace, že Rosenstein navrhoval odposlouchávání Trumpa k dokumentaci jeho nezpůsobilosti zastávat funkci prezidenta USA. Rosenstein to dementoval. Trump ale na politickém shromáždění naznačil, že jej stihne osud řady politických činitelů vlády, Bílého domu či FBI, kteří byli odvoláni či sami funkce opustili. Použil přitom značně expresivní slovník.

V dalších dnech ale Trump potvrdil mistrovství náhlých a razantních názorových obratů. Naznačil, že si přeje, aby Rosenstein ve funkci zůstal. Přesto postavení Rosensteina zůstává v ohrožení.

Rosenstein vykonává dohled nad vyšetřováním aktivit Ruska během prezidentských voleb v roce 2016. V možném konfliktu zájmů Trumpa, Rosensteina a Roberta Muellera, který vede vyšetřovací komisi se trh obává, že odchod Rosensteina oslabí i pozici vyšetřovatelů.

Navíc za několik týdnů čekají USA volby do Kongresu. Republikánům hrozí, že ztratí kontrolu nad Senátem i Sněmovnou reprezentantů. Akciová burza nemá politickou nestabilitu ráda.

Na druhou stranu Trump by místo Rosensteina mohl dosadit pro něj kompromisnějšího politika. Přistřihnutí křídel Muellerově komisi, která lomcuje možnými Trumpovými aférami, by zase mohlo situaci uklidnit. Trh by se pak mohl vrátit od politiky k ekonomickým tématům.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web