Akcie

FedEx hlásí větší pokles zisku (3Q) než se čekalo a snížení výhled zisku

Středa 20. březen 2019 15:12

Gigant nákladní balíkové přepravy FedEx v úterý vykázal ve třetím čtvrtletí větší pokles zisku, než se čekalo. Navíc snížil svůj výhled svého zisku 2019 podruhé za poslední kvartál víc, než čekal trh.

Firma tak může ztrácet na konkurenci svého sektoru jako jsou United Parcel Service (UPS) a Deutsche Post DHL Group. Proto akcie firmy oslabily více než 5 %.

Zisk za fiskální třetí čtvrtletí, které obsahovalo hlavní sezónu svátků FedExu a vrácení dárků klesl na 797 mil. USD resp. 3,03 USD/akcii. Průměrný tržní odhad byl dle dat IBES Refinitivu 3,11 USD/akcii.

FedEx za fiskální rok 2019, který skončí 31.5. nyní čeká zisk 15,1 - 15,9 USD/akcii. Analytici v průměru predikovali celoroční zisk na akci za fiskální rok 2019 15,97 USD.

FedEx vysvětluje slabost oslabením světové ekonomiky a TNT

Snížení zisku a slabé čtvrtletí jsou další ranou FedExu. Firma snížila svoji předpověď v prosinci s odůvodněním prudkého poklesu globálního obchodu. Sektor zásilkové přepravy je obecně považován jako vůdce a indikátor světové ekonomiky.

V úterý finanční ředitel firmy Alan Graf v prohlášení řekl: “Trendy zpomalujících mezinárodních makroekonomických podmínek a slabšího globální růstu obchodu pokračují.”

Vedoucí představitelé firmy slabá data spojily taky s náklady zahájení celoročního šestidenního provozu FedEx Groundu v USA a s pokračující slabostí aktivity mezinárodní divize Expressu (divize letecké přepravy FedExu) obsahující dřívější nizozemskou přepravní společnost TNT Express. FedEx tuto problémovou firmu koupil v roce 2016 za 4,8 mld. USD a stále má potíže s její integrací do své vlastní sítě.

Fedex čeká, že projekt umožňující distribuci zásilek mezi sítěmi FedEx Express a TNT Express do konce roku 2020, tedy více než 4 roky po akvizici nizozemské přepravní společnosti. Náklady integrace by dle FedExu měly přesáhnout 1,5 mld. USD.

Další výzvou byl kybernetický útok v roce 2017 na evropské technologické systémy TNT. Jejich oprava stála FedEx 300 mil. USD. Řada významných a náročných zákazníků přešlo k silným operátorům v Evropě.

Německá Deutsche Post DHL začátkem března uvedla, že na horizontu nevidí významnější známky zpomalení. Navíc firma dodala, že díky její plošné geografické a provozní základně je odolnější i kdyby globální ekonomický růst oslabil.

UPS z Atlanty má menší zahraniční expozici než FedEx. Tato firma v lednu sdělila, že data USA pomohla ztlumit dopad globálního ekonomického oslabení.

Po zavření trhu akcie FedExu ztrácely 5,5 % na 171.36 USD.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web