Akcie

Finance pozvedly Wall Street, trh se obává vyšších úrokových sazeb

Čtvrtek 4. říjen 2018 15:57

Dow Jones Industrial Average opět uzavřel na rekordu. Dokázal to druhý den v řadě. Ještě předtím silná ekonomická data USA podpořila růst výnosů státních dluhopisů USA. To pomohlo především finančnímu sektoru.

Index ISM (Institute for Supply Management) služeb v září nečekaně vzrostl. Dokonce přepsal historické kroniky a pokořil 21 starý rekord. Data podpořila očekávání dalšího zvýšení hlavní úrokové sazby centrální banky USA o 0,25 procentního bodu na prosincovém zasedání. Trh nyní podle nástroje CME FedWatch přisuzuje tomuto scénáři pravděpodobnost 79,7 %. Den předtím šance byla oceněna 78,5 procenty.

Nejde o překvapení. Fed tento krok avizuje již více měsíců. To bude doplněno novými prognózami makroekonomických ukazatelů a tiskovou konferencí guvernéra Fed Jerome Powella. Právě tato zasedání aktualizují vzdálenost nových prognóz od cílů Fed a jsou vhodné pro případnou změnu úrokových sazeb. Výnos desetiletého státního dluhopisu USA vystoupil na nejsilnější hodnotu za posledních 7 let na 3,179 %. Výnos dvouletého státního dluhopisu vzrostl na nejsilnější hladinu za poslední více než dekádu.

Rostoucí výnosy státních dluhopisů USA a obecně tržní úrokové sazby podpořily akcie finančních institucí. Díky tomu se index S&P 500 dostal blízko svému rekordnímu maximum. Sektoru financí rovněž pomohly signály, že Itálie sníží svůj rozpočtový deficit a dluh. Povolební obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny) znovu vytanuly jako jedno z hlavních tržních rizik. Itálie projednává rozpočtové návrhy. Ukazuje se, že strach po jarních volbách a letní kompozici euroskeptické populistické vlády se na podzim s jednáním o rozpočtu opět zcela oprávněně prohání po trzích.

To oslabilo obavy globálních akciových trhů. Akcie finančního sektoru tento rok výkonnostně za širším trhem zaostávaly. Ve středu ale vykázaly jejich nejsilnější denní zisk od 19. září.

Nepřežene Fed zvyšování sazeb?

Na druhou stranu hlavní akciové indexy většinou ve středu končily značně pod svými dřívějšími maximy. Robustní ekonomická data a současné komentáře představitelů Fed zvýšily obavy, že by Fed mohl zvyšovat hlavní úrokovou sazbu příliš agresivně. To by příliš zvýšilo firemní náklady a omezilo ziskovost podniků.

Trh ví, že riziku nadměrného zvyšování úrokových sazeb centrální bankou patří čelní místo v žebříčku nebezpečí akciové burzy. Srovnatelnou váhu mohou mít snad jen nejistoty obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod. Trh hlavně irituje jen minimální zlepšení na trase obchodních vztahů USA - Čína. Obě země jsou jedničkou a dvojkou světové ekonomiky. Staré pořekadlo zkušených obchodníků mimochodem říká, že Fed zvyšuje úrokové sazby, dokud něco nepraskne.

Poklesy akciového trhu vedly sektory veřejných služeb a realit. Silnější výnosy státních dluhopisů USA snížily atraktivitu akcií vyšších dividend. Oba tyto sektory jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb, protože jejich komponenty jsou často preferovány kvůli jejich solidním dividendovým výnosů. S tržními úroky se tak dividendový výnos dostává do přímého konkurenčního srovnání.

Akcie General Motors posílily

Akcie firem veřejných služeb a realit jsou trhem poptávány v časech nízkých úrokových sazeb. Důvodem je jejich politika stabilních solidních dividendových plateb a výnosů, které jsou konkurencí bankovních depozit. Dobré dividendové výnosy jsou dlouhodobě provázeny stabilním mírným růstem cen akcií tohoto sektoru. Proto jsou investice do firem tohoto sektoru považovány za defenzivní. V současném prostředí růstu úrokových sazeb ale investoři kapitál více směřují do jistějších bankovních vkladových účtů. Akcie veřejných služeb pak ztrácí.

Ve středu index S&P 500 posílil 0,1 % na 2 926 bodů, index Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,2 % na 26 828 bodů a index Nasdaq Composite přidal 0,3 % na 8 025 bodů. Akcie General Motors ve středu vzrostly o 2,1 %. Honda Motors totiž oznámila investici 2 mld. USD během 12 let do společnosti GM Cruise, kterou vlastní právě producent autmobilů USA General Motors. GM Cruise testuje a vyvíjí technologii automobilů s automatickým řízením.

Akcie Michael Kors vzrostly 3,0 %. Citigroup navýšila hodnocení akcie. Banka čeká, že její nedávná koupě italské módní firmy Versace posílí výkonnost společnosti.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web