Akcie

Finanční trhy: Neutrální politika dolaru pouze brzdí jeho slábnutí

Středa 28. červenec 2021 21:52

Ministryně financí Spojených států amerických Janet Yellenová jako jednu z prvních strategií nové administrativy oznámila kurzovou politiku dolaru. Yellenová řekla, že hodnota dolaru by měla být určována trhy a že cílování měnových kurzů pro dosažení komerční výhody jinými zeměmi je nekaceptovatelné. Významné přepnutí dolarové politiky ze strategie oslabení americké měny do neutrální polohy ale zřejmě nebude stačit na odvrácení dlouhodobého poklesu dolaru.

Exprezident Donald Trump se během svého funkčního období snažil podpořit ekonomiku a zejména na exportu závislý zpracovatelský průmysl zájmem slabšího dolaru. 

Vzhledem k snaze zemí v současných krizových časech pandemie hodnoty svých měn oslabovat by i USA vyhovoval slabý dolar. Přesto postoj nové administrativy má logiku. Tuší, že dolar je tak jako tak na dráze oslabení a současně jaké lídr a vzor jiných zemí světového finančního systému USA chtějí jít příkladem systému volného trhu měnových kurzů s čímž se bude pojit i snazší vymahatelnost stejného přístupu jiných zemí. 

Postoj USA dolaru vzhledem k své politické a finanční moci má dlouhodobě stěžejní vliv na měny, ale i komodity a dílem i na akcie a má sílu potvrdit či zvrátit dlouhodobý trend dolaru. V současnosti ale ačkoliv jde o silnou páku ve prospěch dolaru ve srovnání s právě uplynulou politikou slabého dolaru prezidenta Trumpa, proti americké měně tlačí řada dlouhodobých významnějších sil (očekávání ekonomického oživení vzhledem k vakcinaci a oslabení významu koronaviru, dopady amerických voleb ve spojení s oslabením obchodních válek a s odpovědnější prediktibilnější politiky USA, obchodní dohoda odchodu Spojeného království a Severního Irska z Evropské unie, tedy faktory omezující riziko a nejistotu, které podporují investice do dolarových útočišť jistoty, nulové dolarové úrokové sazby, dlouhodobá technická analýza), které povedou k jeho oslabení.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web