Akcie

Firemní barometr Chicaga v srpnu klesl méně, než se čekalo

Pátek 31. srpen 2018 21:04

Firemní barometr Chicaga v srpnu klesl na 63,6 z 65,5 v červenci, trh čekal jeho větší pokles na 63,0. Růst regionální ek. aktivity tak sice oslabil ale méně než se čekalo a zůstává velmi silný. Data potvrzují robustní růst ek. aktivity USA.

USA: Firemní barometr Chicaga (08 2018)

Skutečnost: 63,6
Očekávání:  63,0
Předchozí:   65,5

Hodnocení: Data nadále potvrzují robustní růst regionální i celkové ekonomické aktivity USA. Spolu s tlakem obchodních válek dochází ke kompresi strany nabídky (vyčerpané zdroje nabídky práce, nedostatek některých materiálů, prudký růst cen vstupů prodlužování dodávek apod.). Růst dodatavelských časů obecně vysvětluje firemní nižší produkční kapacitu a neschopnost uspokojovat poptávku.

Dopad na trhy: Data jsou dobrá pro dolar a akcie, nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru získal 0,2 % na 1,16, Index S&P 500 klesá 0,1 % na 2 895 bodů a zlato oslabuje 0,3 % na 1 199 USD/trojskou unci.

Rozbor: Data znamenají první pokles růstu ekonomické aktivity regionu s větším zastoupením automobilového průmyslu za posledních pět měsíců. Zpomalení růstu ale nebylo silné a bylo menší než čekal trh. Růst zůstává velmi silný.

Růst klíčových podindikátorů nových zakázek a produkce dokonce ještě drobně zesílil. Naopak z devítiměsíčního červencového maxima dosaženého s podporou silnější poptávky a nedostatek klíčových materiálů oslabil růst nevyřízených zakázek. Růst dodacích termínů oslabil, zůstává ale velmi silný. Růst zaměstnanosti pokračuje desátý měsíc v řadě poprvé od dubna 2015, ale z červencového čtyřměsíčního maxima se snížil. Růst cen vstupů sice v srpnu oslabil, zůstává ale velmi prudký. Jako hlavní důvod mnoho firem zmiňuje alokační záležitosti kvůli pokračujícím výpadkům mezinárodního obchodu. Z dotazníku firemních respondentů vyplývá, že firmy ve velké míře růst nákladů přenášejí do cen své produkce případně zmiňují, že budou k tomu kroku donuceny v příštích měsících.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web