Akcie

Firmy USA: General Electric se brání obvinění podvodného účetnictví

Pondělí 19. srpen 2019 21:28

Firma General Electric zintenzivnila svoji obranu kredibility svých účetních výkazů poté, co ji začal zpochybňovat trh po nezvyklé výzkumné zprávě obviňující společnost z nedostatečného finančního krytí potenciálních ztrát pojištění ve výši 29 mld. USD a rovněž z nesprávně účtovaného zisku své akvizice Baker Hughes. Společnost General Electric uvedla, že investorům nabídla novou obhajobu v reakci na jejich otázky.

General Electric v posledních letech utrpěla sérii finančních ztrát a odpisů za více než 40 mld. USD. Cena akcie kdysi mocného konglomerátu se skácela na zlomek své hodnoty pod 10 USD. Po zveřejnění zprávy ve čtvrtek akcie firmy oslabily 15 %, v pátek pak vzrostly 9,7 % se zprávou, že ředitel firmy Larry Culp koupil akcie firmy za téměř 2 mil. USD krátce po ohromujícím poklesu ceny akcie, v denním srovnání procentuálně největším za posledních 11 let. V pondělí cena akcie slábla 1,6 % na 8,6 USD. Jedno z daní, kterou společnost musela za naručení své důvěryhodnosti zaplatit bylo i vyřazení z prestižního akciového indexu Dow Jones Industrial Average v červnu 2018.

Jeden z autorů zprávy Harry Markopolos, který vešel ve známost brzkým varováním před podvodným podnikáním Bernarda Madoffa zatčeného v roce 2008 ve zprávě zveřejnil, že investoval na pokles akcií General Electric. Culp o zprávě řekl, že jde o tržní manipulaci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web