Akcie

HDP a nové domy USA, španělské volby, Ifo, Bayer, Biogen, Microsoft, Facebook (události minulého týdne)

Úterý 30. duben 2019 18:29

Růst HDP (1Q) posílil víc, než se čekalo a zůstává solidní. Robustní prodeje nových domů USA v březnu opět nečekaně a silně posílily. Index Ifo v dubnu nečekaně oslabil. Bayer, Biogen, Microsoft a Facebook výsledky příjemně překvapily.

HDP USA v prvním čtvrtletí vzrostl víc, než se čekalo, nečekaně propadla inflace

V USA 1. kvartálu, růst HDP na mezikvartální anualizované bázi vzrostl na 3,2 % z 2,2 % v 4. čtvrtletí 2018. Trh čekal jeho drobné posílení na 2,3 %. Trendově růst HDP posílil méně než ukazují čelní čísla. Zůstává nicméně solidní. Překvapivě silně ale oslabila jádrová inflace (bez potravin a energií).

Rozbor: Růst Indexu cen spotřebitelských výdajů USA bez cen potravin a energií v prvním čtvrtletí na mezikvartální anualizované bázi klesl na 1,3 % z 1,8 % v předchozím kvartálu, trh čekal snížení jen na 1,6 %.

Růst ekonomiky nadále táhne silný růst spotřeby domácností a to i přes další zpomalení jejího růstu. Růst hrubých firemních fixních investic zůstává slabý stejně jako růst rezidenčních investic. Ten nepatrně posílil. Export potvrdil svůj růst a vybředl ze slabosti předchozích čtvrtletí. Růstu ekonomiky pomohla větší tvorba zásob, zhruba 0,7 procentního body. Bez ní by tedy růst ekonomiky byl zhruba 2,5 %.

Na mezinárodně srovnatelné meziroční úrovni růst HDP USA v prvním kvartálu zrychlil na 3,2 % z 3,0 % v posledním kvartálu minulého roku.

Hodnocení: Trendově růst HDP posílil méně než ukazují čelní čísla (protože růst HDP nadhodnocuje větší tvorba zásob).

Růst hospodářství největší ekonomiky světa přes své zpomalení zůstává solidní. Na rozdíl od předchozího kvartálu, kdy růst ekonomiky táhla spotřeba domácností tentokrát růst hospodářství táhnou rovnoměrně vedle spotřeby domácností i firemní investice a export.

Data signalizují náznak stabilizace poklesu růstu ekonomiky posledních měsíců.

Předpokládáme, že rizika ekonomického růstu letos oslabí. Ochabnout by měly obchodní války. Stabilita výhledu úrokových sazeb centrální banky USA a vyjasnění nejistot brexitu by rovněž letos měly růst ekonomiky stabilizovat a či mírně posílit.

Robustní Prodeje nových domů USA v březnu opět nečekaně silně vzrostly

V USA v březnu prodeje nových domů vzrostly 4,5 % meziměsíčně na 692 000 z revidovaných 677 000 v únoru. Trh čekal prodeje nových domů 647 000. Prodeje nových domů jsou v anualizovaném vyjádření. Robustní Prodeje nových domů tak opět nečekaně silně vzrostly.

Rozbor: Prodeje nových domů v březnu meziročně vzrostly 3 %.

Hodnocení: Robustní růstový trend Prodejů nových domů stále trvá. Jiná data trhu domů ale již tak zářivá nejsou hlavně výsledky březnových zahájení staveb domů v posledních letech stagnují možná i přímo slábnou.

Trh domů je stále dlouhodobě silný a rostoucí, ale vinou růstu cen nemovitostí a úrokových sazeb je v posledních kvartálech zabržděný. Vzdor celkové síle hospodářství i poptávce po domech trh domů má potíže růst.

Parlamentní volby Španělska ovládli vládnoucí socialisté, budou hledat koaliční stranu

Parlamentní volby Španělska vyhrála vládní socialistická strana. Předpokládá se, že socialisté koalici vytvoří s krajně levicovým Podemosem. Pak by taková koalice pro získání většiny potřebovala hlasy některé z regionálních stran. Trhy na výsledky voleb příliš nereagovaly.

V klasickém souboji hlasů levicových a pravicových stran levice pravici porazila. Pravice v třetích volbách posledních 4 let ztratila rozštěpením a nástupem krajně pravicového Voxu. Ten profitoval z růstu antiimigračního sentimentu a kvůli obavám katalánského separatismu.

Předpokládá se, že socialisté koalici vytvoří s Podemosem. Pak by taková koalice pro získání většiny potřebovala hlasy některé z regionálních nacionalistických katalánských či baskických stran.

Index Ifo Německa v dubnu nečekaně klesl

V Německu v dubnu Index Ifo klesl na 99,2 z 99,7 v březnu, trh čekal jeho růst na 99,9. Podindex současné situace klesl na 103,3 ze 103,9 v březnu, trh čekal jeho pokles na 103,6. Podindex očekávání klesl na 95,2 z 95,6 v březnu, trh čekal jeho růst na 96,0.

Rozbor: Celkový sentiment se pohybuje na úrovni dlouhodobého průměru. Dlouhodobě velmi slabá očekávání vyvažuje stále robustní hodnocení současnosti. V minulých dvou letech byl celkový sentiment ještě nadprůměrný.

Hodnocení: Data jsou slabší než se čekalo. Zcela se nepotvrdil jarní trend jiného předstihového indikátoru ekonomického sentimentu, skupiny Indexů ZEW, který vykazoval vedle poklesu hodnocení současnosti zlepšení očekávání.

Předpokládáme, že rizika ekonomického růstu letos oslabují. Věříme, že obchodní války letos ustoupí. Stabilita výhledu úrokových sazeb centrální banky USA a vyjasnění nejistot brexitu by rovněž letos měly růst světové ekonomiky stabilizovat a či mírně posílit.

Zisk Bayeru zvýšený akvizicí Monsanta překonal odhad trhu

Německý producent léčiv a zemědělského zboží Bayer vykázal silnější růst zisku, než čekal trh. Výkonnosti pomohla akvizice průmyslového konglomerátu Monsanto. Kvartální jádrový zisk Bayeru vzrostl 45 %.

Biogen ziskem a tržbami (1Q) překonal očekávání, zazářila Spinraza

Producent léků Biogen ziskem a tržbami prvního čtvrtletí překonal očekávání trhu. Data podpořily silné prodeje jeho tahouna růstu, léku spinální svalové atrofie Spinraza. Biogen výsledky příjemně trh překvapil přes potíže výkonnosti jeho nejprodávanějšího lék na roztroušenou sklerózu Tecfidera.

Microsoft tržbami a ziskem (3Q) překonal očekávání trhu s růstem aktivity cloudu

Microsoft tržbami a ziskem třetího čtvrtletí (zakončeného 31.3.) překonal očekávání trhu. Firmě pomohla výpočetní cloudová platforma Azure a taky pokračující posun klientů k softwaru Office. Vedoucí představitelé firmy dále predikují růst své výpočetní cloudové aktivity.

Facebook překonal očekávání tržeb a zisku (1Q)

Facebook v prvním kvartálu hravě překonal tržní očekávání zisku. Firma rovněž překonala očekávání tržeb a zvýšila počet denních a měsíčních uživatelů svých aplikací.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web