Akcie

HDP Německa a eurozóny, vystoupení Draghiho (týdenní výhled událostí EMU)

Úterý 13. listopad 2018 19:46

Růst HDP Německa a eurozóny ve třetím čtvrtletí (14.11.) pravděpodobně značně oslabil. Komentáře prezidenta ECB Draghiho mají potvrdit útlum monetární expanze ECB. Slabost ekonomiky ale může tento trend i zbrzdit, což Draghi může zmínit.

HDP Německa (3Q 2018, 14.11.): Růst HDP Německa má mezikvartálně klesnout - 0,1 %, meziroční růst po očištění o rozdílný počet pracovních dnů se má snížit na 1,3 % z 2,0 % v 2Q. Předstihová data ekonomické aktivity potvrzují soustavné slábnutí růstu ekonomiky vyvolané hlavně obchodními válkami, obavami z hospodářské politiky Itálie, Brexitem, nejistotami rozvíjejících se trhů, geopolitickými riziky a oslabením politické stability Německa. Za tento rok růst ekonomiky značně oslabil. Slábnutí navíc stále pokračuje, předstihová data ek. aktivity zatím nenaznačují stabilizaci ek. útlumu

HDP eurozóny (3Q 2018, 14.11.): Velmi podobný vývoj jako v případě HDP Německa. Na oslabení růstu ekonomiky eurozóny se nepodílí jen Německo, ale i další velké státy eurobloku: Francie, Itálie, Španělsko apod.

Vystoupení prezidenta ECB Maria Draghiho na Frankfurtském evropském bankovním kongresu ve Frankfurtu (16.11.): Komentáře by se němly příliš odchylovat od rétoriky ECB k říjnovému zasedání monetární politiky. Na něm ECB potvrdila útlum vykupu cenných papírů a příliš nezměnila svůj ek. výhled. Jenže slabost ekonomického růstu se prohlubuje a Draghi to může reflektovat.

Dopad událostí na trhy: Pokles růstu HDP Německa a eurozóny je zpráva nepříznivá pro euro a akcie a dobrá pro dluhopisy. Rétorika ECB zatím vyznívá nepříznivě pro akcie a dluhopisy a lépe pro euro, avšak případná modifikace a reflexe slabosti ekonomiky může dopad na trhy obrátit.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web