Akcie

Hlavní události minulého týdne: USA připravují restrikce čínského dovozu, výjimky od cel

Pondělí 19. březen 2018 20:05

Hlavními událostmi minulého týdne jsou přípravy restrikcí USA čínského dovozu a výjimky od cel, zlepšení příznivého výhledu OECD růstu světové ekonomiky, odovolání ministra zahraničí USA Tillersona a jasná výhra Putina ve prezidentských volbách Ruska

Mezinárodní obchod

Spojené státy dávají dohromady soubor celních opatření vůči čínskému dovozu. Cílem opatření, které by měly být brzo stanoveny tentokrát mají být hlavně sektory informačních technologií, spotřebitelské elektroniky a telekomunikací, celkový seznam může nakonec čítat na 100 produktů. Zdrojem informací jsou představitelé jednání tématu s Trumpovou administrativou se znalostí úvah Bílého domu. USA cílují na čínské Hi - Tech společnosti s cílem ztrestat Čínu za její investiční politiky, které v důsledku nutí americké firmy vzdávat se svých technologických tajemství výměnou za umožnění působit v Číně apod. Cílené obchodních opatření na Čínu přímo riskuje přímou a prudkou odvetu. Čína však kvůli velkému významu obchodní výměny s USA má zájem vyhnout se vážnému obchodnímu konfliktu.

Spojené státy americké naznačily možnost výjimek z cel na ocel a hliník po tlaku spojenců a intenzivního tlaku ze strany zákonodárců usilujících o snížení dopadu opatření.Prezident USA Donald Trump, který má formální pravomoc clo ve výši 25 % na ocel a 10 % na hliník zavést přitom opatření stanovil teprve 8.3., hned na zařátku nového obchodního režimu udělil výjimky Mexiku a Kanadě, obchodním partnerům Severoamerické zóny volného obchodu (NAFTA) a naznačil možnosti výjimek průmyslovým odvětvím bez další specifikace. Poté, co Trump učinil tento vstřícný krok, o výjimku se přihlásil zástup zemí (Brazílie, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie, Evropa). Trump naznačil osvobození od cel pro Austrálii, vedle toho ministr financí Mnuchin řekl, že čeká, že další země se připojí k Mexiku a Kanadě s celní vyjímkou v příštích týdnech.

Světová ekonomika

Organizace pro hospodářskopu spolupráci a rozvoj (OECD) sdružující 24 nejvyspělejších zemí světa oznámila posílení výhledu růstu světové ekonomiky na 3,9 % letos i příští rok, což by bylo nejrychlejší tempo od roku 2011, ve srovnání s předchozí předpovědí 3,6 % pro oba roky. Hlavní ekonom OECD Alvaro Pereira agentuře Reuters sdělil, že silnější ekonomika vydrží příštích několik let. Podle Pereiry je ale významným rizikem světové ekonomiky nebezpečí obchodních válek. Důvodem navýšení očekávání růstu světové ekonomiky je dle OECD posílení výhledu hlavních světových ekonomik, tedy USA, eurozóny, Německa a Francie. Naopak slabší růst ekonomiky vykáže UK kvůli Brexitu. Odhad OECD je v souladu s projekcí trhu dle lednového průzkumu Reuters 3,7 %.

USA

Odvolání ministra zahraničí Rexe Tillersona prezidentem USA Donaldem Trumpem po sérii veřejných neshod nad tématy včetně Severní Koreje, Ruska či jaderné dohody světových velmocí s Íránem. Novým ministrem zahraničí se stane Mike Pompeo, ředitel CIA, který by měl být vůči prezidentovi loajálnější.Prezident Trump podle Citibank od nástupu do funkce v roce 2017 vyměnil 35 funkcionářů vyšších posit jeho administrativy odešlo včetně Tillersona. Nastupující ministr zahraničí Pompeo patří ke konzervativnímu jádru republikánské strany Tea Party. Pompeo podobně jako Trump kritizoval atomovou dohodu světových velmocí a Íránu, proti které hlasoval jako poslanec ve Sněmovně reprezentantů. Změnu v čele americké diplomacie zřejmě souvisí s odchodem hlavního ekonomického poradce Trumpa Cohna minulý týden jako signál oslabení interní opozice vůči méně přivětivým tržním politikám prezidenta, zejména obchodní politice. Plusem by mělo být i větší loajalita ministra zahraničí prezidentovi a tím i konzistentnost a lepší čitelnost americké zahraniční politiky.

Rusko

Prezidentské volby Ruska včera ovládl dosavadní prezident Vladimir Putin, podle očekávání dle dlouhodobých předvolebních průzkumů, kterému mu věštily volební zisk dokonce 80 % již v prvním kole. Podle Ústřední volební komise získal 76,7 % hlasů (sečteno téměř 100 % hlasů). Putin obhájil 6letý mandát. Politické kolbiště největší země světa ovládá už 18 let - čtrnáct let byl prezidentem a čtyři roky předsedou ruské vlády. Podle analytiků zatím mezi hlavními politiky Putina zatím nepanuje shoda na ekonomické strategii pro jeho nové funkční období.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web