Akcie

​Hodnocení, rozbor a dopad slov guvernéra Fedu

Pondělí 7. leden 2019 16:55

​Vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella v Atlantě nepřineslo zásadní novinky. Šéf centrální banky potvrdil a zdůraznil připravenost flexibilně reagovat na rizika. Přesto zde vidíme další posun ke zmírnění rétoriky zvyšování sazby.

Výhled monetární politiky se nemění

Komentář Jeroma Powella v Americké ekonomické asociaci nepřináší zásadní novinky či změnu směru monetární politiky.  Přesto jde o další posun ke zmírnění rétoriky zvyšování úrokových sazeb včetně reflexe momentálního oslabení inflace. Rizika totiž v posledních měsících posílila a ekonomická slabost je stále patrnější. 

Komentáře Powella nemění naše očekávání, že Fed letos zvýší cíl své hlavní úrokovocýh sazby Federal Funds Rate o 0 - 0,5 procentního bodu. Sám Fed v prosinci snížil rozsah předpokládaného letošního zvýšení na 0,5 % z 0,75 %. Důvodem zvyšování je hlavně silný růst trhu práce a nebezpečí zrychlení růstu mezd. Na druhou stranu ekonomická rizika a signály slabosti hospodářství jsou stále patrnější.

Centrální banka bude citlivá vůči rizikům

Powell především trhy uklidňoval, že centrální banka je citlivá vůči rizikům, které investory zneklidňují. Ve svém projevu také slíbil, že centrální banka bude trpělivá a flexibilní v řízení směru úrokových sazeb. Dle něho je trh práce značně silný a data USA jsou na dobré cestě udržet si solidní tah i v tomto roce.


Dle guvernéra Fed naslouchá trhům a zváží stabilní tok silných ekonomických dat vůči skupině rizik od zpomalení globálního ekonomického růstu po obavy obchodní války USA a Číny. “Trhy započítávají rizika slabšího ekonomického růstu a zcela jasně vývoj dat předbíhají, zvlášť s pohledem na poslední silnou zprávu zaměstnanosti. Tomuto vývoji pozorně nasloucháme, nasloucháme pozorně vzkazu trhů. Tato rizika ekonomické slabosti budeme brát v úvahu při tvorbě monetární politiky,” zmínil guvernér.

Powell tak opakoval dlouhodobý postoj Fedu, že centrální banka neuplatňuje strategii fixně přednastavené trajektorie zvyšování úrokových sazeb. Podle Powella by tak centrální banka mohla pozastavit utahování monetární politiky, tak jak se stalo v roce 2016. Tehdy obavy globálního ekonomického růstu vedly k pochybám o oživení hospodářství USA.

“Jsme vždy připraveni posunout stanovisko monetární politiky a posunout jej významně, pokud bude potřeba,” řekl Powell. Flexibilita se podle něj také týká měsíčním redukcím bilance Fedu. Ty podle něj na trhy nemají větší dopad. Strategie by ale byla změněna, pokud by začala narušovat hlavní cíle centrální banky, tj. udržení silné zaměstnanosti a stabilní inflace.

Powell rovněž slíbil, že ze své funkce neodstoupí. A to i v případě, že by k tomu byl požádán prezidentem USA Donaldem Trumpem. Ten guvernéra v poslední době několikrát ostře veřejně kritizoval kvůli opakovanému zvyšování sazeb. Podle zdrojů dokonce prezident USA u svých poradců zjišťoval své pravomoci odvolat šéfa Fedu. Trump Powella přitom sám jmenoval do funkce guvernéra. 

Vyšší sazby mají za cíl regulovat a normalizovat nad potenciál a tedy rostoucí ekonomiku. Tento nadčasový a apolitický makroekonomický úkol centrální banky ovšem bývá v rozporu s přáním politiků, zejména aktuálních státních politických elit.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web