Akcie

Index ek. aktivity Fedu New Yorku v březnu nečekaně klesl

Pátek 15. březen 2019 17:35

Index ekonomické aktivity Fed New Yorku dle průmyslových firem v březnu nečekaně klesl na 3,3 z 8,8 v únoru, trh čekal jeho posílení na 10,0. Nízký růst ekonomické aktivity tak drobně nevzrostl na solidní úroveň, ale naopak klesl.

USA: Index současných obecných ekonomických podmínek Fed New York (03, 2019)

Skutečnost: 3,7
Očekávání: 10,0
Předchozí:   8,8

Hodnocení: Tato nová březnová data jsou za očekáváním. Jejich nečekané oslabení ukazuje i možnost poklesu index ISM zpracovatelského průmyslu a růstu HDP. Tato data zatím stále vykazují solidní růst.

Dopad na trhy: Slabší než očekávaná data jsou nepříznivá pro dolar a akcie a naopak jsou příznivá pro dluhopisy a zlato. Po zprávě dolar k euru slábne o 0,1 % na 1,132, hlavní akciový index USA S&P 500 roste 0,3 % na 2 828 bodů a zlato po zprávě slábne 0,1 % na 1 302 USD/trojskou unci.

Rozbor: V průmyslových firmách v březnu podobně jako klesl nízký růst ekonomické aktivity oslabil i malý růst nových zakázek. Naopak růst zaměstnanosti v březnu vzrostl z nízké na solidní úroveň. 

V průmyslových firmách index resp. růst očekávání ekonomické aktivity oslabil na 29,6 z 32,3. V březnu se rovněž snížilo očekávání růstu nových zakázek, zaměstnanosti, investičních/kapitálových výdajů a výdajů na technologie. Výhled ukazatelů nicméně zůstává příznivý.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web