Akcie

Index ek. aktivity Fedu NY v dubnu vzrostl víc než se čekalo, padlo ale očekávání

Pondělí 15. duben 2019 15:33

Index ekonomické aktivity Fedu New Yorku dle průmyslových firem v dubnu vzrostl víc než se čekalo na 10,1 z 3,7 v březnu, trh čekal jeho růst jen na na 8,0. Růst ek. aktivity tak vzrostl z nízké na solidní úroveň. Prudce ale kleslo očekávání firem.

USA: Index současných obecných ekonomických podmínek Fed New York (4 2019)

Skutečnost: 10,1
Očekávání:   8,0
Předchozí:    3,7

Rozbor: V průmyslových firmách v dubnu podobně jako vzrostl růst ek. aktivity posílil i růst nových zakázek. Ten ale zůstal slabý. Naopak růst zaměstnanoti v dubnu klesl, zůstal ale solidní.

V průmyslových firmách index resp. růst očekáváné ekonomické aktivity v dubnu propadl na více než tříleté minimum 12,4 z 29,6. Tento výhled tak naznačuje jen malý růst ekonomické aktivity s výhledem na druhé pololetí.

V dubnu se rovněž vůči březnu snížilo očekávání růstu nových zakázek, zaměstnanosti a investičních/kapitálových výdajů, zatímco výhled výdajů na technologie zůstal stejný. Výhled ukazatelů nicméně zůstává příznivý a předpokládá jejich solidní růst.

Hodnocení: Tato nová dubnová data jsou nečekaně slabá kvůli propadu očekávání ekonomické aktivity a to i přes zlepšení hodnocení současné ekonomické aktivity a ukazatelů průmyslové aktivity.

Regionální data ekonomické resp. průmyslové aktivity zatím vykazují solidní růst. Agregátní data průmyslové a ekonomické aktivity, Index ISM zpracovatelského průmyslu a růstu hrubého domácího produktu zatím jestě stále vykazují solidní růst.

Dopad na trhy: Spíše slabší data jsou nepříznivá pro akcie a dolar a dobrá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru roste 0,1 % na 1,131, hlavní index akciové burzy S&P 500 posiluje 0,1 % na 2 908 bodů a zlato slábne 0,2 % na 1 283 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web