Akcie

Index ek. aktivity Fedu Philadelphia v březnu nečekaně silně vzrostl

Čtvrtek 21. březen 2019 18:37

Index ek. aktivity Fed Philadelphia v březnu vzrostl na 13,7 z -4,1 v únoru. Trh čekal jeho menší růst na 5,0. Ek. aktivita se tak z menšího poklesu v únoru nečekaně v březnu vrátila do solidního růstu. Výhled ek. aktivity ale opět klesl.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (3 2019):

Skutečnost: 13,7
Očekávání:    5,0
Předchozí:   - 4,1

Hodnocení: Data jsou čelně lepší, než se čekalo. Jejich struktura ale naznačuje, že oslabení posledních týdnů trvá a to i vzhledem k jejich výhledu. Podobná data vykázal i Index ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu New Yorku.

Značným nebezpečím pro firmy do budoucna druhého pololetí zůstává nebezpečí obchodních válek a dovozních cel ve spojení se silným růstem cen komodit, nedostatkem pracovní síly a materiálů, zpožďováním dodávek stejně jako růstu úr. sazeb Fed. Tlaky omezení strany nabídky včetně prodlužování dodacích termínů limitují optimismus v podobě růstu nejistoty. To může být signálem opatrnějších rozpočtů firem a tím taky oslabení investic, firemích výdajů a zaměstnanosti v budoucnu.

Rozbor: V březnu index resp. růst ekonomické aktivity Fedu Philadelphia dle průmyslových firem regionu meziměsíčně vzrostl víc než se čekalo. Ek. aktivita dle průmyslových firem regionu ještě v lednu rostla solidně, v únoru však padla do menšího poklesu. V březnu se tak ale nečekaně vrátila do růstu. Její růst byl v březnu solidní. Malý únorový pokles nových zakázek průmyslových podniků regionu se v bčeznu stočil do jejich mírného růstu. Jejich růst zaměstnanosti v březnu vůči únoru oslabil , zůstal ale solidní.

Pro druhé pololetí 2019 průmyslové firmy oblasti hlásí sice růst ekonomické aktivity ale menší než v únoru. Slábnutí výhledu ekonomické aktivity průmyslových firem regonu pokračuje již více než rok. Je nejslabší od listopadu 2016. Oslabil taky výhled nových zakázek, zaměstnanosti a investičních/kapitálových výdajů.

Dopad dat na trhy: Zpráva sice překonala tržní očekávání, její struktura včetně výhledu ale stále ukazuje oslabení. Po zprávě dolar k euru roste 0,4 % na 1,134. Po datech hlavní index akciové burzy USA S&P 500 nastartoval silný růst 1,4 % na 2 849 bodů a zlato klesá 0,8 % na 1 307 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web