Akcie

Index Fed Philadelphia po srpnovém propadu v září vzrosl víc, než se čekalo

Čtvrtek 20. září 2018 19:23

Index Fedu Philadelphia v srpnu značně propadl ale v září se dokázal vrátit zpět, víc než se čekalo. Posílil na 22,9 z 11,9 v srpnu, trh čekal vzestup na 18,0. Růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu posílil nad očekávání. Je stále solidní.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (09 2018):

Skutečnost: 22,9
Očekávání:  18,0
Předchozí:   11,9

Hodnocení: Data jsou lepší než se čekalo. Potvrdila, že nečekaně prudké meziměsíční oslabení růstu ek. aktivity v srpnu zřejmě jde na vrub zvýšené volatility regionálních výsledků ek. aktivity. Mezi jinými daty regionální i národní ek. aktivity vykazujícími stále robustní růst hospodářství tak pokles tohoto ukazatele v srpnu byl asi pouze výkyvem. To po předchozích oslabeních potvrzuje obnovená síla výhledu ekonomické i své aktivity průmyslových firem regionu.

Značným varováním pro firmy do budoucna druhého pololetí zůstává nebezpečí obchodních válek ve spojení se silným růstem cen komodit, nedostatkem pracovní síly a některých materiálů, zpožďováním dodávek stejně jako růstu úr. sazeb Fed. Tlaky produkčních omezení limitující stranu nabídky včetně prodlužování dodacích termínů snižují optimismus v podobě růstu nejistoty. To může být signálem opatrnějších rozpočtů firem a tím i oslabení investic, firemích výdajů a zaměstnanosti v budoucnu.

Rozbor: V září index resp. růst ekonomické aktivity Fedu Philadelphia dle průmyslových firem regionu meziměsíčně vzrostl silně a víc, než se čekalo. V podobné míře posílil v porovnání se srpnem i růst nových zakázek průmyslových podniků regionu. Meziměsíčně posílil i jejich růst zaměstnanosti. Růsty ukazatelů zůstávají solidní. Zmíněné firmy dále hlásí značný pokles růstu cen vstupů a cen vlastní produkce. Ten zůstává silný resp. solidní.

Pro začátek příštího roku průmyslové firmy oblasti hlásí, že výhled ekonomické aktivity včetně svých nových zakázek, zaměstnanosti a investičních výdajů ve srovnání se srpnem drobně oslabil. Zůstává ale solidní. I v budoucnu by měl jejich růst cen vstupů a vlastní produkce být robustní. 

Dopad dat na trhy: Silná data překonávající odhad trhu jsou dobrým mixem pro akcie a dolar a nepříznivou zprávou pro dluhopisy a zlato. Po zprávě dolar k euru získává 0,1 % na 1,176 a drobně tak žehlí své dnešní ztráty. Hlavní akciový index S&P 500 roste po zprávě 0,5 % na 2 932 bodů a zlato klesá 0,1 % na 1 206 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web