Akcie

Index Fedu Philadelphia v srpnu padl překvapivě silně na téměř 2leté minimum

Pátek 17. srpen 2018 16:33

Index ekonomické aktivity Fed Philadelphia v srpnu klesl na 21-měsíční minimum 11,9 z 25,7 v červenci, trh přitom čekal hodnotu 22,0. Růst ekonomické aktivity tak značně oslabil a stěží zůstal solidní.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (08 2018):

Skutečnost: 11,9 (21-měsíční minimum)
Očekávání:  22,0
Předchozí:  25,7

Hodnocení: Data jsou nečekaně slabá.  Z pohledu volatilních regionálních výsledků mezi jinak solidními zprávami se jedná pouze o výkyv. To po předchozích oslabeních potvrzuje obnovená síla výhledu ekonomické i své aktivity průmyslových firem regionu.

Značným varováním pro firmy do druhého pololetí zůstává nebezpečí obchodních válek ve spojení se silným růstem cen komodit, nedostatkem pracovní síly, zpožďováním dodávek stejně jako růstu úrokových sazeb. Tlaky omezení strany nabídky včetně prodlužování dodacích termínů snižují optimismus v podobě růstu nejistoty. To může být signálem opatrnějších rozpočtů firem a tím i oslabení investic, firemích výdajů a zaměstnanosti v budoucnu.

Rozbor: V srpnu Index růst ekonomické aktivity Fedu Philadelphia dle průmyslových firem regionu meziměsíčně nečekaně silně klesl. S ním značně v porovnání s červencem klesl i růst nových zakázek průmyslových podniků regionu. Meziměsíčně klesl i jejich růst zaměstnanosti. Růsty ukazatelů zůstávají stěží solidní. Zmíněné firmy rovněž hlásí pokles růstu cen vstupů a cen vlastní produkce. Ten však zůstává spíše silný.

Pro začátek příštího roku průmyslové firmy oblasti hlásí, že výhled ekonomické aktivity ve srovnání s červencem po čtyřech oslabeních vzrostl. Zůstává solidní. Posílení  výhledu se týká i nových zakázek a zaměstnanosti. Očekávání silného růstu cen vstupů a vlastní produkce ve srovnání s červencem vzrostlo. Výhled investic oslabil, zůstává ale solidní.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web