Akcie

Index Ifo Německa díky dohodě USA - EU poprvé od listopadu 2017 posílil

Úterý 28. srpen 2018 19:39

V Německu v srpnu Index Ifo vzrostl na 103,8 ze 101,7 v červenci, trh čekal 101,8. Vzestup byl dán růstem podindexu očekávání na 101,2 z 98,2 v červenci, trh čekal 98,4. Podindex současné situace posílil na 106,4 ze 105,4 v červenci, trh čekal 105,3.

Německo: Index Ifo firemního klimatu (08 2018)

Skutečnost: 103,8 (první růst od listopadu 2017, maximum od února 2018)
Předchozí:    101,8
Očekávání:   101,7

Německo: Index očekávání (08 2018)

Skutečnost: 101,2 (maximum od března 2018)
Předchozí:      98,4
Očekávání:     98,2

Německo: Index současné situace (08 2018)

Skutečnost: 106,4 (první růst od listopadu 2017, maximum od ledna 2018)
Předchozí:    105,3
Očekávání:   105,4

Hodnocení: Trh čekal po vzoru jiných předstihových indikátorů ekonomické aktivity stabilizaci poklesu sentimentu, očekávání a současné situace trvající 3/4 roku. Index Ifo ale vzrostl rezolutně a díky srpnu vymazal přibližně polovinu ztrát posledního 3/4 roku. Index opustil více než roční minimum z července. Zůstává solidní. Hlavním důvodem zlepšení morálky německých podniků je silné zlepšení očekávání z více než dvouletého minima v červenci. Zhruba polovina poklesu indexu očekávání od loňského listopadu je srpnovým růstem vymazána. Zlepšení očekávání a tím i celkového firemního klimatu pomohla hlavně dohoda USA a EU. Obě strany se dohodly na jednáních redukujících obchodní bariéry a státní subvence včetně cel na ocel a hliník. Dohoda se netýká automobilového průmyslu. Zlepšilo se ovšem, z ročního minima v červenci, i hodnocení současné situace. To je nadále silné. 

Důvodem letošního slábnutí ekonomického sentimentu Německa ale i celé eurozóny jsou nejistoty obav rizik obchodních válek. Ty byly rozpoutány USA. A to nejen s Evropskou unií ale i Čínou. Kromě tlaků mezinárodního obchodu ekonomická morálka je snižována taky rizikovým vývojem v Itálii (obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny) a geopolitickými riziky (vypovězení jaderné dohody Íránu USA, válka v Sýrii apod.). Kromě přímého vlivu obchodních válek na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na oslabení růstu HDP. 

Další vývoj obchodních vztahů USA a EU ale i Číny bude klíčový pro další směr ekonomické aktivity. Podstata oslabení je těkavá, rizika výraznější ekonomické slabosti se mohou zvýraznit. Rovněž se ale mohou rychle rozplynout.

Obchodní války, nestabilita v Itálii a geopolitická rizika by neměly přerůst v globální hrozbu plného rozsahu. Spíše jde o plnění volebních slibů v USA v prvním případě a vymezení politických mocenských pořádků v případě druhém. Všechny velmoci si jsou vědomi škodlivosti jakýkoliv konfliktů a budou zřejmě jednat pragmaticky, tj. budou se snažit zachovat si tvář a uzmout část politického a ekonomického kapitálu ovšem jednoznačně s respektem nepřekročit neúnosnou míru svých zájmů a nadměrně neeskalovat napětí a hospodářskou tíseň. Je to patrné a logické z vyjádření hlavních hráčů politického souboje Člověče nezlob se, USA, EU a Číny v případě obchodních válek a USA a Ruska v případě konfliktu v Sýrii. Podobně i v případě Íránu velmoci sledují své zájmy, v tomto případě ale jsou rozpory možná nejvýznamnější a mohou se dále rozšiřovat. Navíc v USA se blíží listopadové kongresové volby. Ty budou i určitým startem kampaně prezidenta USA Donalda Trumpa prezidentských voleb v roce 2020. Ideální scénář pro hlavní motor obchodních válek, kterým jsou USA resp. Trump je dosažení hmatatelných výsledků v podobě obchodních dohod v posledních měsících před letošními volbami. To už naznačily předběžná obchodní dohoda s EU a obchodní dohoda s Mexikem. Další dohody by měly v příštích týdnech následovat (Čína, Kanada). 

Obecně stále platí, že solidní růst aktivity průmyslu, služeb a celé ekonomiky Německa přes oslabení pokračuje. Oslabení ekonomické aktivity tohoto roku se týká hlavně Francie. Pokles růstu ekonomiky Francie současně citelně zpomalil růst hospodářství eurozóny.

Rozbor: Institut Ifo přisoudil zlepšení firemního sentimentu příměří obchodní války USA - Evropská unie. Ústav popisuje výkonnost německého hospodářství jako robustní a věští mezičtvrtletní růst HDP Německa 0,5 % (anualizovaně 2,0 %). To by znamenalo obrat slábnutí růstu HDP z prvního čtvrtletí do mírného zrychlení.

Ze sektorového pohledu zlepšení očekávání hlásí všechny sledované sektory, tedy zpracovatelský průmysl, služby, obchod (malo a velkoobchod) a stavebnictví. Očekávání je rekordní ve stavebnictví, naopak je pesimistické v sektoru obchod. Celkový firemní sentiment značně vzrostl ve službách a ve stavebnictví. Celkový firemní sentiment je rekordní ve stavebnictví a je blízko rekordu v průmyslu a ve službách. Hodnocení současné situace je rekordní ve stavebnictví, blízko rekordu i ve službách, zpracovatelském průmyslu a obchodu.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web