Akcie

Index Ifo Německa v dubnu nečekaně klesl

Středa 24. duben 2019 16:36

V Německu v dubnu Index Ifo klesl na 99,2 z 99,7 v březnu, trh čekal růst na 99,9. Index současné situace klesl na 103,3 ze 103,9 v březnu, trh čekal jeho pokles na 103,6. Index očekávání klesl na 95,2 z 95,6 v březnu, trh čekal jeho růst na 96,0.

Německo: Index Ifo firemního klimatu (4 2019)

Skutečnost: 99,2
Očekávání:  99,9
Předchozí:   99,7 (revize z 99,6)

Německo: Index současné situace (4 2019)

Skutečnost: 103,3
Očekávání:  103,6
Předchozí:   103,9 (revize z 103,8)

Německo: Index očekávání (4 2019)

Skutečnost: 95,2
Očekávání:  96,0
Předchozí:   95,6

Rozbor: V dubnu index souhrného firemního klimatu nečekaně oslabil. Důvodem je nečekaný pokles podindexu očekávání. Pokles hodnocení současné situace se čekal, ale byl větší, než se čekalo. Celkový sentiment se pohybuje na úrovni dlouhodobého průměru. Dlouhodobě velmi slabá očekávání vyvažuje stále robustní hodnocení současnosti. V minulých dvou letech byl celkový sentiment ještě nadprůměrný

Sentiment, současná situace i očekávání se nadále zhoršují v průmyslu. Kromě velmi slabých očekávání do slabosti propadl i celkový sentiment průmyslu. Hodnocení současné situace průmyslu kleslo na úroveň svého dlouhodobého průměru. V letech 2017 a 2018 bylo ještě hodnocení celkového sentimentu a současné situace nadprůměrné.

Situaci v sektorech služeb a obchod spojuje vcelku normálový sentiment spojený se stále silným hodnocením současné situace a slabým hodnocením očekávání. Ve stavebnictví silný sentiment udržuje velmi silné hodnocení současné situace.

Hodnocení: Data jsou slabší než se čekalo. Zcela se nepotvrdil jarní trend jiného předstihového indikátoru ekonomického sentimentu, skupiny Indexů ZEW, který vykazoval vedle poklesu hodnocení současnosti zlepšení očekávání.

ZEW i Ifo se shodují ve výkazu pádu ekonomkických očekávání v posledním roce včetně hodnocení současné situace. Zatímco ale podle Ifa současná situace je v Německu nadále robustní, dle ZEWu slabá. Dle Ifa je situace podobná v průmyslu, službách i obchodě. Index PMI ekonomické aktivity Německa vykazuje, že zatímco růst aktivity služeb zůstává solidní, aktivita průmyslu se propadla do značná recese.

Důvody oslabení růstu ekonomiky Německa i eurozóny zůstávají nevyjasněný a odkládaný odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek a s tím spojený pokles růstu globální ekonomiky.

Předpokládáme, že rizika ekonomického růstu letos oslabují. Věříme, že obchodní války letos ustoupí. Stabilita výhledu úrokových sazeb centrální banky USA a vyjasnění nejistot brexitu by rovněž letos měly růst světové ekonomiky stabilizovat a či mírně posílit.

Dopad na trhy: Data jsou po všech stránkách za očekáváním a proto nepříznivá pro akcie a euro a dobrá pro dluhopisy. Po zprávě euro k dolaru ztratilo 0,2 % na 1,119, hlavní index německé burzy DAX
po úvodním menším poklesu přešel do růstu a celkově po datech posílil 0,2 % na 12 291 bodů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web