Akcie

Index ISM průmyslu v lednu posílil víc, než se čekalo

Pondělí 4. únor 2019 16:57

Index ISM průmyslu USA v lednu vzrostl značně víc, než se čekalo. Posílil totiž na 56,6 z 54,1 v prosinci, trh čekal jen jeho mírný vzestup na 54,2. Solidní růst aktivity průmyslu vzrostl víc, než se čekalo.

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (01 2019)

Skutečnost: 56,6
Očekávání:  54,2
Předchozí:   54,1

Hodnocení: Data stále naznačují, že oslabení růstu aktivity průmyslu a možná i celé ekonomiky USA může být méně výrazné, než se dosud zdálo. Růst aktivity průmyslu není velmi silný jako ještě v listopadu, je ale stále solidní. Důvodem poklesu růstu aktivity zpracovatelského průmyslu a ekonomiky jsou hlavně obchodní války, růst úr. sazeb a geopolitická rizika.

Rozbor: V listopadu ještě silný meziměsíční růst aktivity průmyslu v prosinci nečekaně silně klesl. V lednu ale index část prosincových ztrát odmazal a navýšil tak svůj stále solidní růst. Posílení růstu aktivity zpracovatelského průmyslu bylo silnější, než se čekalo. Růst zaměstnanosti přes drobný lednový pokles zůstává solidní. 

Hlavním důvodem bylo silné posílení měziměsíčního růstu nových zakázek po jeho prosincovém propadu. V listopadu rostly nové zakázky velmi silně, v prosinci již jen slabě a lednu silně. Ještě lépe se podařilo prosincový výpadek v podobě oslabení velmi silného růstu z listopadu na solidní tempo otočit produkci odvětví. V lednu byl její růst opět velmi silný.

Objem nevyřízených zakázek ve srovnání s prosincovou stagnací v lednu drobně vzrostl. Nové exportní zakázky v lednu rostly pomaleji než v prosinci, stále málo.

Růst dodavatelských termínů v lednu ještě ve srovnání s prosincem pokračoval, ale klesl na solidní hladinu ze silné úrovně v prosinci. Zásoby zákazníků se sice v porovnání s prosincem mírně zvýšily, stále ale zůstávají značně nízké. Růst cen vstupů ještě v prosinci rostl solidně, v lednu ale mírně oslabil.

Dopad na výhled monetární politiky: Data jsou v souladu s naším očekáváním utlumení zvyšování úr. sazeb Fedem. Letos předpokládáme zvýšení v rozsahu 0 - 0,5 procentního bodu, Fed v prosinci snížil projekci letošního zvyšování své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate z 0,75 procentního bodu na 0,5 procentního bodu a letos naznačil další zpomalení, snížení či (po)zastavení jejího zvyšování.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web