Akcie

Index ISM průmyslu v prosinci nečekaně silně klesl

Čtvrtek 3. leden 2019 17:57

Index ISM průmyslu USA v prosinci nečekaně klesl na dvouleté minimum. ​Zůstal tak výrazně za očekáváním, které bylo o více než 3 body vyšší. Data stále potvrzují významnější oslabení růstu aktivity průmyslu a možná i celé ekonomiky

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (12, 2018)

Skutečnost: 54,1 (minimum od listopadu 2016)
Očekávání:  57,5
Předchozí:   59,3

Hodnocení: Data stále potvrzují významnější oslabení růstu aktivity průmyslu a možná i celé ekonomiky. Ten je stále solidní, ale propad růstu zakázek je silný a naznačuje, že oslabení ještě bude pokračovat. Oslabení indikují i jiné komponenty průmyslové zprávy. Důvodem jsou hlavně obchodní války, růst úrokových sazeb a geopolitická rizika

Dopad na trhy: Nečekané oslabení růstu aktivity průmyslu resp. ekonomiky je nepříznivé pro akcie a dolar, naopak dobré pro dluhopisy a zlato. Hlavní akciový index USA po zprávě jednu chvíli klesl až o 1,3 %, později ale ztrátu vymazal a kótuje na 2 479 bodech. Dolar k euru po zprávě slábne o 0,3 % na 1,14 a zlato po reportu osciluje s mírným posílením 0,1 % na 1289 USD/trojskou unci.

Dopad na výhled monetární politiky: Data potvrzují utlumení zvyšování úrokových sazeb Fedem. Letos čekáme zvýšení v rozsahu 0 - 0,5 procentního bodu, Fed v prosinci snížil projekci letošního zvyšování své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate z 0,75 procentního bodu na 0,5 procentního bodu.

Rozbor: V listopadu ještě silný meziměsíční růst aktivity průmyslu v prosinci nečekaně silně klesl. Přesto je stále solidní. Hlavním důvodem byl meziměsíční propad podindexu nových zakázek o 11 bodů z 62,1 na 51,1. Je to jejich nejslabší růst od srpna 2016, kdy byl 50,5. Jejich velmi silný růst z listopadu tak v prosinci klesl na slabou úroveň. Silně klesl i růst produkce z velmi silné úrovně v listopadu. Ten ale v prosinci ještě stále byl solidní. Růst zaměstnanosti v prosinci rovněž meziměsíčně klesl, ze silné na solidní úroveň. Objem nevyřízených zakázek sice v listopadu ještě solidně rostl, ale v prosinci se zcela zastavil. Růst dodavatelských termínů v prosinci ještě ve srovnání s listopadem pokračoval, ale klesl na silnou z velmi silné úrovně. Zásoby zákazníků se sice v porovnání s listopadem mírně zvýšily, stále ale zůstávají značně nízké. Růst cen vstupů v prosinci meziměsíčně oslabil z velmi silné na solidní úroveň.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web