Akcie

Index ISM průmyslu v srpnu nečekaně silně vzrostl

Středa 5. září 2018 15:15

Index ISM zpracovatelského průmyslu v srpnu nečekaně vzrostl na maximum od května roku 2004. Hodnota 61,3 je překvapivá, trh čekal jeho pokles na 57,6. Jedná se o potvrzení rostoucí ekonomiky.

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (08 2018)

Skutečnost: 61,3 (maximum od května 2004 61,4)
Očekávání:  57,6
Předchozí:   58,1

Hodnocení  

Data stále potvrzují silný růst aktivity průmyslu a celé ekonomiky. Navíc trvale nízké zásoby zákazníků spojené s velmi silným růstem nových zakázek a solidním výkonem nevyřízených zakázek signalizuje, že robustní růst odvětví i hospodářství by měl pokračovat i ve druhém pololetí roku. K tomu se přidává silně rostoucí objem nevyřízených zakázek, který zobrazuje robustní tlak na firemní kapacity. 

V případě vysokých hodnot tohoto indexu a tím i jejich velmi silného růstu je patrné, že firmy nezvládají zpracovávat přísun nových zakázek. Více jich odkládají k pozdějšímu vyřízení. V případě, že tento jev přetrvá, může to firmám indikovat lepší návratnost investic do produkčních kapacit strojů, zařízení ale i do pracovních zdrojů a jejich větší motivaci kapacity posilovat. To je příslib posílení firemních investic a spotřeby v budoucnu. To je další růstový impuls (pořízení investic a silnější produkční kapacity, růst zaměstnanosti). To je pak signál robustnějšího ekonomického růstu.

Rozbor

Červencový meziměsíční silný růst aktivity průmyslu v srpnu nezvolnil, jak se čekalo, ale naopak ještě značně zesílil. Hlavním důvodem bylo posílení růstu nových zakázek (na maximum od letošního ledna) a produkce. Růst nových objednávek zůstává na dobré úrovni nepřetržitě už více než rok. Posílily rovněž ukazatele zaměstnanosti a nevyřízených zakázek a také počet dodavatelských termínů. Zásoby zákazníků se sice v porovnání s červencem zvýšily, stále ale zůstávají nízké. Růst cen vstupů v srpnu meziměsíčně oslabil, zůstává ale prudký.

Podle institutu ISM poptávka zůstává na takové úrovni vzdor trvajícím četným produkčním omezením. Nepříznivé parametry dodavatelských podmínek jako prodlužování dodávek, nedostatek pracovní síly, materiálů a dopravní potíže, to vše mohou být hlavní důvody. Respondenti jsou přitom velmi znepokojeni děním mezinárodního obchodu a dovozních cel. Firmy jsou také například nervózní jak reciproční dovozní cla ovlivní firemní tržby. Společnost tak nyní aktivně řeší, jak na změněné firemní podmínky vzhledem k nejistotě odpovědět. Obavy firem vzbuzuje také stále prudký růst cen vstupů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web