Akcie

Index ISM služeb USA v dubnu nečekaně klesl

Pondělí 6. květen 2019 16:26

Index ISM služeb v dubnu nečekaně klesl na 55,5 z 56,1 v březnu, trh čekal jeho růst na 57,0. Růst aktivity služeb tak v květnu překvapivě oslabil, zůstává ale solidní. Firmy odvětví udržují optimistický výhled. Data stále potvrzují solidní ek. růst.

USA: Index ISM služeb (4 2019)

Skutečnost: 55,5
Očekávání:  57,0
Předchozí:   56,1

Rozbor: Růst aktivity služeb z března v dubnu nečekaně klesl, trh čekal jeho menší posílení, zůstal ale solidní. Pokles růstu aktivity služeb vyvolalo hlavně snížení růstu zaměstnanosti, který nicméně zůstal solidní. Růsty objemů nových a nevyřízených zakázek také v dubnu vůči březnu klesly, zůstal ale silný resp. solidní. Růst objemu produkce v dubnu vůči březnu posílil, zůstal nicméně silný.

Podle Institutu ISM, který data zpracovává, respondenti zůstávají optimističtí vzhledem k celkovým ekonomickým podmínkám. Obavy ale trvají vůči zdrojům zaměstnanosti.

Hodnocení: Index ISM resp. růst aktivity služeb v podobě snížení růstu těchto odvětví v prvním pololetí roku prodělaly pokles podobně jako jiná ekonomická data. Růst aktivity služeb resp. ekonomiky nicméně přes pokles zůstává solidní.

Růst ekonomiky nicméně trvale oslabují nejistoty obav rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek, které USA samy vyprovokovaly a dále geopolitická rizika hlavně v Evropě (zejména nevyjasněný a odkládaný odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, ale taky populistická vláda v Itálii hrozící fiskální expanzí, roztržkou v Evropské unii, vystoupením z eura a dluhovou krizí).

Tyto důvody značně snížily růst světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, hlavně Evropy i Číny, což se promítlo do poklesu růstu exportu USA. Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek vlekle omezují i firemní investice. Ty přiškrtily i vyšší úrokové sazby. Rovněž dopad daňové reformy a škrtů firemních daní opadává. Růst ekonomiky nepříznivě zatížilo taky částečné uzavření vlády USA.

Ekonomika USA sice není tolik závislá na exportu jako třeba eurozóna, Čína či Japonsko. I riziko a nejistota obchodních válek na USA nemají takový vliv na hospodářství kvůli silnému růstu spotřeby domácností. Přesto je tento vliv nejen v obavách firem ale i v reportech jejich aktivity cítit.

Navíc i tvrdá data investic a slábnutí exportu naznačují brzdu ekonomického růstu USA. Rovněž agregátní data hrubého domácího produktu vykázala oslabení. Pokles růstu ekonomiky USA ale zatím není nijak silný. Růst HDP přes oslabení zůstává solidní.

Ekonomiku navíc sužují taky produkční limity hospodářství. Jde hlavně o nedostatek pracovní síly a produkční kapacity. Proto rostou náklady firem a omezuje se tak jejich ziskovost.

Předpokládáme, že rizika ekonomického růstu letos oslabí. Ochabnout by měly obchodní války. Stabilita výhledu úrokových sazeb centrální banky USA a vyjasnění nejistot brexitu by rovněž letos měly růst ekonomiky stabilizovat a či mírně posílit.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web