Akcie

Index ISM služeb v březnu klesl víc, než se čekalo

Středa 3. duben 2019 16:41

ndex ISM služeb v březnu klesl víc než se čekalo na 56,1 z 59,7 v únoru, trh čekal jeho menší pokles na 58,0. Silný růst aktivity služeb z února tak v březnu klesl víc, než se čekalo na solidní úroveň. Firmy odvětví udržují optimistický výhled.

Data potvrzují solidní růst ekonomiky.

USA: Index ISM služeb (03 2019)

Skutečnost: 56,1
Očekávání:  58,0
Předchozí:   59,7

Hodnocení: Index ISM resp. růst aktivity služeb na přelomu roku prodělaly dílčí pokles podobně jako jiná ekonomická data. To platí i pro předstihové podindexy této zprávy, např. nových zakázek. Růst aktivity služeb resp. ekonomiky nicméně přes pokles zůstává solidní.

Ekonomika USA sice není tolik závislá na exportu jako třeba eurozóna, Čína či Japonsko. I riziko a nejistota obchodních válek na USA nemají takový vliv na hospodářství kvůli silnému růstu spotřeby domácností. Přesto je tento vliv v obavách firem cítit. Navíc i tvrdá data investic a slábnutí exportu naznačují brzdu ekonomického růstu USA. Rovněž agregátní data hrubého domácího produktu vykázala oslabení. Pokles růstu ekonomiky USA ale zatím není nijak silný. Růst HDP přes oslabení zůstává solidní.

Ekonomiku navíc sužují taky produkční limity hospodářství. Jde hlavně o nedostatek pracovní síly a produkční kapacity. Proto rostou náklady firem a omezuje se tak jejich ziskovost.

Dopad na trhy: Informace je pro trhy smíšená, méně robustní než se čekalo. Po ní stagnují dolar k euru kolem 1,123, hlavní index akciové bruzy USA S&P 500 na 2 877 bodů i zlato na 1 290 USD/trojskou unci.

Rozbor: Silný růst aktivity služeb z února v březnu klesl víc, než se čekalo na solidní úroveň. Ještě větší pokles růstu aktivity z velmi silné úrovně v únoru na silnou hladinu v březnu vykázaly i nové zakázky a produkce služeb. Naopak solidní růsty nevyřízených objednávek a zaměstnanosti se v březnu v porovnání s únorem mírně zvýšily.

Podle Institutu ISM, který data zpracovává, respondenti zůstávají optimističtí vzhledem k současným ekonomickým podmínkám a ekonomice. Obavy ale trvají vůči limitům kapacit a zdrojů zaměstnanosti.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web