Akcie

Index ISM služeb v listopadu nečekaně vzrostl

Pátek 7. prosinec 2018 14:22

Index ISM služeb v listopadu vzrostl na 60,7 z 60,3 v říjnu, trh čekal jeho snížení na 59,0. Velmi silný růst aktivity služeb z října tak v listopadu nečekaně zrychlil. Firmy odvětví udržují optimistický výhled.

USA: Index ISM služeb (11 2018)

Skutečnost: 60,7
Očekávání:  59,0
Předchozí:    60,3

Hodnocení

Růst aktivity služeb byl v listopadu velmi silný. Navíc předstihové indikátory zprávy v podobě nových a nevyřízených zakázek signalizují pokračování tohoto vývoje i do začátku příštího roku. Čísla dominantního odvětví hospodářství, tedy služeb, ve shodě s Indexem ISM zpracovatelského průmyslu potvrzují pokračování solidního růstu ekonomiky i začátkem 2019.

Ekonomika USA sice není tolik závislá na exportu jako třeba eurozóna, Čína či Japonsko. I riziko a nejistota obchodních válek na USA nemají takový vliv na hospodářství kvůli silnému růstu spotřeby domácností. Přesto je tento vliv v obavách firem cítit. Navíc i tvrdá data investic a slábnutí exportu naznačují brzdu ekonomického růstu USA.

Ekonomiku navíc sužují taky produkční limity hospodářství. Jde o nedostatek pracovní síly, delší termíny plnění služeb a dodávek zboží a dopravní potíže. Proto rostou náklady firem a omezuje se tak jejich ziskovost.

Rozbor

Velmi silný růst aktivity služeb z října v listopadu neklesl jak čekal trh ale o něco vzrostl. Podobné zrychlení velmi silného růstu aktivity vykázaly i produkce a nové zakázky služeb. Solidní růst nevyřízených zakázek z října v listopadu posílil. Naopak růst zaměstnanosti v listopadu vůči říjnu klesl, zůstal ale silný.

Podle Institutu ISM, který data zpracovává, respondenti zůstávají optimističtí vzhledem k současným ekonomickým podmínkám a výhledu celkové ekonomice. Obavy ale trvají vůči zdrojům zaměstnanosti a dopadu obchodních cel.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web