Akcie

Index ISM služeb v prosinci klesl víc, než se čekalo

Úterý 8. leden 2019 19:30

Index ISM služeb v prosinci klesl víc než se čekalo na 57,6 z 60,7 v listopadu, trh čekal jeho snížení jen na 58,5. Velmi silný růst aktivity služeb z listopadu tak v prosinci klesl víc, než se čekalo, byl nicméně silný.

USA: Index ISM služeb (11 2018)

Skutečnost: 57,6
Očekávání:  58,5
Předchozí:   60,7

Hodnocení

Růst aktivity služeb, dominantního odvětví ekonomiky v prosinci přes zpomalení zůstává silný. Oslabení nebylo tak silné jako v průmyslu dle prosincové zprávy. Velmi silný růst nových zakázek, které jsou předstihovým ukazatelem tohoto předstihového ukazatele dokonce mírně vzrostl. Na rozdíl od průmyslu, kde jejich index propadl a jejich velmi silný růst z listopadu se v prosinci zastavil. Na druhou stranu komponenty zprávy prokázaly oslabení růstu i v dalších segmentech.

Na druhou stranu služby stejně jako trh práce jsou především ukazatelem domácí ekonomiky a tedy zpožděným indikátorem. Oslabení růstu aktivity patrné v investicích, trhu domů, exportu resp. světové ekonomice a nyní i v průmyslu se patrně více zobrazí i ve službách, klíčové bude jak moc.

Důvodem tlaků slábnutí růstu ekonomické aktivity jsou hlavně obchodní války, růst úr. sazeb a geopolitická rizika.

Ekonomika USA sice není tolik závislá na exportu jako třeba eurozóna, Čína či Japonsko. I riziko a nejistota obchodních válek na USA nemají takový vliv na hospodářství kvůli silnému růstu spotřeby domácností. Přesto je tento vliv nejen obavách firem cítit. Nepříznivý efekt dílčí závislosti na světové ekonomice, která v posledních týdnech vykazue znatelnější oslabení růstu se projevuje. Navíc i tvrdá data investic a slábnutí exportu naznačují brzdu ekonomického růstu USA. Růst HDP slábne.

Ekonomiku navíc sužují taky produkční limity hospodářství. Jde o nedostatek pracovní síly, delší termíny plnění služeb a dodávek zboží a dopravní potíže. Proto rostou náklady firem a omezuje se tak jejich ziskovost.

Rozbor

Velmi silný růst aktivity služeb z listopadu klesl víc, než se čekalo. Zůstal ale silný. Podobně zpomalil i růst produkce a zaměstnanosti. Velmi silný růst nových zakázek v prosinci ve srovnání s listopadem dokonce nepatrně vzrostl. Solidní růst nevyřízených zakázek z listopadu se v prosinci téměř zastavil.

Podle Institutu ISM, který data zpracovává, respondenti zůstávají většinou optimističtí vzhledem k současným ekonomickým podmínkám. Výzvy zdrojů zaměstnanosti trvají, byť se překážky kapacit snížily. Trvají nadále obavy z dopadu obchodních cel přes 3-měsíční odklad zvýšení dovozních cel USA na čínské zboží.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web