Akcie

Index ISM služeb v srpnu vzrostl víc, než se čekalo

Čtvrtek 6. září 2018 20:50

Index ISM služeb USA v srpnu vzrostl na 58,5 z 55,7 v červenci. Trh čekal jeho menší posílení na 56,8. Solidní růst aktivity služeb z července v srpnu zrychlil na silnou úroveň. Zrychlení bylo větší, než čekalo.

Index ISM služeb USA v srpnu vzrostl na 58,5 z 55,7 v červenci. Trh čekal jeho menší posílení na 56,8. Solidní růst aktivity služeb z července v srpnu zrychlil na silnou úroveň. Zrychlení bylo větší, než čekalo. Data největšího odvětví ekonomiky, služeb, potvrzují dílčí zrychlení růstu ekonomiky.

USA: Index ISM služeb (08 2018)

Skutečnost: 58,5
Očekávání:  56,8
Předchozí:   55,7

Hodnocení

Růst aktivity služeb byl v srpnu silný. Čísla dominantního odvětví hospodářství, tedy služeb, ve shodě s Indexem ISM zpracovatelského průmyslu potvrzují vzestup růstu ekonomiky v srpnu. Ekonomika USA sice není tolik závislá na exportu jako třeba eurozóna, Čína či Japonsko. I riziko a nejistota obchodních válek na USA nemají takový vliv. Přesto je tento vliv ve spojení s růstem cen vstupů v obavách firem cítit. Ekonomiku začínají sužovat taky produkční limit hospodářství. Jde o nedostatek pracovní síly, delší termíny plnění služeb a dodávek zboží a dopravní potíže. Proto rostou náklady firem a omezuje se tak jejich ziskovost.

Velmi silný růst nových zakázek a solidní růst nevyřízených zakázek signalizují, že robustní růst odvětví i hospodářství by měl pokračovat i ve druhém pololetí roku.

Dopad na trhy

Data jsou silnější než se čekalo a jsou stále solidní. To je dobré pro dolar a akcie a nepříznivé pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru přidává 0,1 % na 1,163 a Index S&P 500 a zlato klesají 0,5 % na 2 877 bodů resp. na 1 200 USD/trojskou unci.

Rozbor

Solidní růst aktivity služeb z července v srpnu zrychlil na silnou úroveň. Zrychlení bylo větší, než čekalo. Posílení indexu ISM služeb resp. růstu aktivity odvětví zařídil hlavně vzestup růstu produkce a nových zakázek služeb. Jejich růsty byly v červenci silné, v srpnu již velmi silné. Významněji vzrostl taky růst nevyřízených zakázek slabší na solidní úroveň. Růst zaměstnanosti drobně zrychlil a je stále solidní. 

Podle institutu ISM, který data zpracovává, respondenti zůstávají optimističtí vzhledem k ekonomickým podmínkám a celkové ekonomice. Logistika, cla a zaměstnanost ale dále dle institutu mají dopad na mnoho odvětví.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web