Akcie

Index Nasdaq Composite po výsleších Facebooku a Twitteru v Kongresu oslabil

Čtvrtek 6. září 2018 15:16

Index ve středu oslabil více než procento. Stalo se poté, co se vedoucí představitelé Facebooku a Twitteru hájili před skeptickými zákonodárci. Ti podezírají firmy ze selhání bojovat s kroky ze zahraničí, které chtějí ovlivnit politiku USA.

Tlak na technologické akcie přidalo i ministerstvo spravedlnosti. To později uvedlo, že se sejde s vedoucími představiteli státní judikatury. Tématem má být diskuse obav, že platformy sociálních médií záměrně blokují svobodnou výměnu názorů. Facebook ani Twitter specificky zmíněny nebyly.

Akcie Twitteru oslabily o 6,1 % a Facebook klesl o 2,3 %. Tyto události značně přispěly k pádu hlavních akciových indexů S&P 500 a Nasdaq Composite. Hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average nicméně mírně vzrostl.

Akcie jiných technologických firem včetně Alphabetu, Snapu a Microsoftu klesly též. V rámci sektory diskreční spotřeby investoři prodávali akcie vlivných růstových firem Amazon.com a Netflixu. Právě tyto tituly nejvíce snižovaly Index S&P 500. Jeho technologická část klesla o 1,5 % a diskreční spotřeba ztratil 1,1 %.

Ve středu Index S&P 500 klesl o 0,3 % na 2 889 bodů, Index Dow Jones Industrial Average posílil 0,1 % a Index Nasdaq Composite odepsal 1,2 % na 7 995 bodů. Středa byla charakterizována silnějšími obchodními objemy. Ty na burzách USA dosáhly 7,03 mld. zobchodovaných akcií. Přitom v posledních 20 obchodních dnech byl průměr 6,16 mld. zobchodovaných akcií.

Halliburton srazil energie, JD.com odepsalo 10 %

Poklesu Indexu S&P 500 přidal i sektor energií. Akcie společnosti Halliburton klesly téměř o 6 % po varování poskytovatele služeb ropných polí. Firma uvedla, že výsledky za třetí čtvrtletí by mohly být oslabeny poklesem aktivity důležité Permské těžební pánve v Texasu. Dalším důvodem by podle firmy mohl být ve srovnání s očekáváním pomalejší růst nových zakázek ze Středního východu.

Poklesy cen svých akcií ve středu evidovaly další firmy sektoru. Akcie konkurenčního Schlumbergeru klesly o 1,5 % a akcie Baker Hughes, společnosti služeb ropných polí, které z velké část vlastní General Electric klesly 2,2 %.

Akcie čínské firmy JD.com propadly 10,6 %. Pokles akcií firmy se natáhl do druhého dne. Předtím policie oznámila, že ředitel maloobchodního obra Richard Liu byl v Minneapolisu minulý týden zatčen po obvinění ze znásilnění. Liu jakoukoliv vinu popřel a byl v sobotu propuštěn.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web