Akcie

Index průmyslu Fed Philadelphia v říjnu klesl méně než se čekalo

Čtvrtek 18. říjen 2018 15:26

Index ek. aktivity Fed Philadelphia v říjnu klesl na 22,2 z 22,9 v září. Trh čekal pokles na 20,0. Výhled ek. aktivity klesl. Oslabení růstu ek. aktivity tak bylo drobné, navíc menší než se čekalo. Růst ek. aktivity a jeho výhled zůstávají solidní.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (10 2018):

Skutečnost: 22,2
Očekávání:  20,0
Předchozí:   22,9

Hodnocení: Data jsou poněkud lepší, než se čekalo. Data potvrzují solidní růst ek. aktivity včetně výhledů.

Značným varováním pro firmy do budoucna druhého pololetí zůstává nebezpečí obchodních válek a dovozních cel ve spojení se silným růstem cen komodit, nedostatkem pracovní síly a materiálů, zpožďováním dodávek stejně jako růstu úr. sazeb Fed. Tlaky omezení strany nabídky včetně prodlužování dodacích termínů snižují optimismus v podobě růstu nejistoty. To může být signálem opatrnějších rozpočtů firem a tím i oslabení investic, firemích výdajů a zaměstnanosti v budoucnu.

Dopad dat na trhy: Zpráva mírně překonává tržní očekávání. Solidní růst ek. aktivity a její výhled jsou příznivé pro akcie a dolar a nepříznivé pro dluhopisy a zlato. Po zprávě dolar k euru přidává 0,1 % na 1,149, hlavní akciový index (širšího trhu) USA S&P 500 klesá 0,1 % na 2 799 a zlato slábne 0,2 % na 1 222 USD/trojskou unci.

Rozbor: V říjnu index resp. růst ekonomické aktivity Fedu Philadelphia dle průmyslových firem regionu meziměsíčně klesl méně než se čekalo, oslabení bylo mírné. V podobné míře klesl v porovnání se zářím i růst nových zakázek průmyslových podniků regionu. Meziměsíčně naopak drobně posílil jejich růst zaměstnanosti. Růsty ukazatelů zůstávají solidní. Zmíněné firmy rovněž hlásí pokles růstu cen vstupů a posílení růstu cen vlastní produkce. Růsty těchto cenových ukazatelů zůstávají silný resp. solidní.

Pro přelom prvního a druhého čtvrtletí 2019 průmyslové firmy oblasti hlásí, že výhled ekonomické aktivity ve srovnání se zářím klesl. Drobně též oslabil výhled zaměstnanosti a investičních/kapitálových výdajů. Naopak výhled nových zakázek značně posílil. Výhledy těchto ukazatelů ek. aktivity zůstávají celkově solidní. Očekávání růstu cen vstupů a vlastní produkce ve srovnání se zářím vzrostlo. Průmyslové firmy regionu čekají silný růst těchto cenových ukazatelů.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web