Akcie

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board klesl víc, než se čekalo

Úterý 29. leden 2019 19:42

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board USA v lednu silně klesl a zůstal za očekáváním o více než 4 body. Důvod? Domácnosti značně zhoršily výhled ekonomické situace, trhu práce a příjmů.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (01, 2019)

Skutečnost: 120,2
Očekávání:  124,6
Předchozí:   126,6

Hodnocení: Spotřebitelská důvěra zůstává vysoko díky solidnímu růstu ekonomiky, velmi silnému trhu práce včetně dlouhodobě nízké nezaměstnanosti a silným valuacím akciového trhu. Silný sentiment domácností a jejich optimismus je základem pokračování solidního růstu spotřebitelských výdajů a pokračování svižného růstu ekonomiky.

Pokles spotřebitelského sentimentu je důsledkem domácích aspektů, zřejmě částečného zavření vládních úřadů, které se přeneslo z prosince do ledna a rovněž výkyvů akciového trhu. Ten vykazuje růst až po novém roce. Rovněž se může nepříznivě projevovat i trvalejší růst úrokových sazeb a pokles expanze ekonomiky USA.

Zatím se příliš na spotřebitelské náladě neprojevují strašáci současné globální ekonomiky. Těmi jsou obchodní války a konflikt v Sýrii, či odstoupení USA od jaderné dohody Íránu, kteří redukují firemní sentiment např. v Evropě. Potvrzuje se, že USA nejsou tak exponované k zahraničnímu dění ani ekonomicky ani pohledem běžných lidi.

Dopad na trhy: Nečekaně silné oslabení spotřebitelského sentimentu je příznivé pro zlasto a dluhopisy, nepříznivé pro akcie a dolar. Na druhou stranu sentiment domácností stále zůstává solidní. Dolar k euru zůstává stabilní na 1,143, hlavní akciový index trhu USA S&P 500 slábne 0,2 % na 2 641 a zlato povyrostlo 0,2 % na 1 310 USD/trojskou unci.

Rozbor: Důvod nečekaně silného poklesu spotřebitelské nálady tkví v poklesu podindexu očekávání na 87,3 z hodnoty 97,7 v prosinci. Domácnosti značně zhoršily výhled ekonomické situace, trhu práce a příjmů. Druhým důvodem je pokles podindexu očekávání na 169,6 ze 169,9 v červenci. V této kategorii se hodnocení ekonomické situace a trhu práce příliš nezměnilo.

Podle Lynna Franca, ředitele Ekonomických indikátorů Conference Board, stabilita hodnocení současné situace ukazuje, že ekonomické podmínky zůstávají příznivé. Prudký pokles očekávání Franco připsal volatilitě finančního trhu a částečnému zavření vládních úřadů USA. Franco nicméně řekl, že šokové události jako právě zčásti zavřená vláda mívají prudký, zato jen dočasný dopad na spotřebitelský sentiment. Proto, dodává Franco se zdá, že lednový pokles spotřebitelské důvěry je více důsledkem dočasného šoku než signálem významnějšího oslabení v příštích měsících.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web