Akcie

Index ZEW očekávání v březnu vzrostl víc, než se čekalo

Úterý 19. březen 2019 16:51

V březnu v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání vzrostl na - 3,6 z - 13,4 v únoru, trh čekal menší vzestup na - 11,0 bodů. Index ZEW současné ekonomické situace mírně klesl na 11,1 z očekávaných 13,0.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (3 2019)

Skutečnost:  - 3,6
Očekávání: - 11,0
Předchozí:  - 13,4

Německo: Index ZEW současné ekonomické situace (3 2019)

Skutečnost: 11,1
Očekávání:  13,0
Předchozí:   15,0

Hodnocení: Pokles předstihových ukazatelů a tím i růstu ekonomické aktivity Německa a eurozóny konečně ukazuje známky stabilizace. Na druhou stranu růst ekonomiky je slabý. Je to potvrzeno slabostí Indexu ZEW současné ekonomické situace.

Sentiment ekonomické veřejnosti Německa resp. eurozóny je poslední rok stále zatížen hlavně obchodními válkami rozpoutanými USA, a to nejen s Evropskou unií ale taky s Čínou. Kromě tlaků mezinárodního obchodu ekonomická morálka je snižována taky nejistotami Brexitu. Kromě přímého vlivu obchodních válek na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou redukovat výdaje a investice domácností a firem.

Dopad dat na trhy: Data jsou hlavně díky nečekaně silnému růstu indexu očekávání lepší, než se čekalo a tím i lepší pro euro a akcie a nepříznivé pro dluhopisy. Po zprávě euro k dolaru roste 0,1 % na 1,136 a hlavní akciový index Německa DAX roste 0,5 % na 11 794 bodů.

Rozbor: Prezident Institutu ZEW, profesor Achim Wambach náhlé zlepšení výhledu ekonomické veřejnosti připsal poklesu hlavních ekonomických rizik. Možné zpoždění vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie stejně jako obnovená naděje dohody Brexitu a taky pokrok jednání Spojených států amerických a Číny k ukončení obchodních válek. Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání Německa nicméně podle Wambacha signalizuje relativně slabý ekonomický růst v prvním pololetí 2019.

Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v březnu rovněž značně vzrostl, o 14,1 bodu na - 2,5 bodu. Index ZEW současné ekonomické situace eurozóny dále klesl 3,6 bodu na - 6,6 bodu.

Z pohledu dalších ukazatelů březnové Zprávy finančního trhu ZEWu vyplývá, že hodnocení současné situace je slabé vedle Německa a eurozóny ještě více ve Francii, UK a hlavně v Itálii, naopak síla ekonomiky trvá v USA. Dle Indexu ZEW sentimentu ekonomických očekávání se zhoršení ekonomické situace ve druhém pololetí čeká i v březnu hlavně v UK a Itálii.

Úrokové sazby by měly obecně celosvětově růst, krátkodobé reprezentující krátkodobé úrokové sazby centrálních bank i dlouhodobé úrokové sazby. Tento výhled se ale během posledních kvartálů charakterizovaných poklesem ekonomického růstu značně snížil.

Výhled pro hlavní světové akciové indexy zůstává příznivý (nepříznivý je v UK a Itálii).

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web