Akcie

Indexy PMI eurozóny v listopadu ještě klesaly (týdenní výhled událostí eurozóna)

Pondělí 19. listopad 2018 18:37

Listopadové indexy PMI Francie, Německa a eurozóny (23.11.) mají ukázat opět snížení růstu ek.ek. aktivity na nízkou úroveň kvůli snížení růstu aktivity služeb. Ten má zůstat ještě solidní. Nízký růst aktivity průmyslu se meziměsíčně moc změnit nemá.

Indexy PMI průmyslu, služeb a ek. aktivity Francie, Německa a eurozóny (11 2018, 23.11.): Trh čeká další, již necelý rok trvající snížení růstu ek. aktivity na nízkou úroveň kvůli snížení růstu aktivity služeb. Ten má zůstat ještě solidní. Nízký růst aktivity průmyslu se v listopadu ve srovnání s říjnem příliš změnit nemá.

Růst hospodářství letos ustavičně brzdí nejistoty obav rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu. Ten odstartovaly Spojené státy americké obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé země dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanada, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor. Obchod USA - Čína ale stále na významnější průlom čeká. Svět se též obává vyšších úrokových sazeb USA. Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je Evropská unie značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na oslabení růstu HDP. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než či v Číně. V USA růst silný HDP spíše zrychlil.

Kromě obchodních válek a vyšších úrokových sazeb vyhlídky ekonomického růstu sráží i nejistoty povolebního vývoje Itálie (obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny) a stále trvající geopolitická rizika (vypovězení jaderné dohody Íránu USA, válka v Sýrii apod.). V poslední době se k tomu přidaly nepokoje na rozvíjejících se trzích (v Turecku a Argentině zintenzivnily měnové krize).

A nově se trh obává “tvrdého Brexitu”, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Rovněž roztržka v německé vládní koalici a její nepřesvědčivé regionální volební výsledky na pozadí tématu imigrace rovněž sentiment německých firem oslabují.

Trvalý pokles růstu aktivity průmyslu, služeb a celé ekonomiky a rovněž celková slabost růstu aktivity průmyslu a ekonomické aktivity jsou zprávy nepříznivé pro euro a akcie. Jsou naopak příznivé pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web