Akcie

Indie: Parlamentní volby ovládla vládní nacionalistická lidová strana

Čtvrtek 23. květen 2019 20:27

Vládní nacionalistická hinduistická lidová strana premiéra Naréndry Módíhose (BJP) podle aktuálních výsledků opět ovládla parlamentní volby do dolní komory parlamentu.

Této pravicové straně se podařilo získat opět majoritu v zákonodárném sboru, dokonce ještě větší, než v předchozích volbách v roce 2014.

Parlamentní volby Indie (dolní komora parlamentu):

Rozbor: Vládní nacionalistická hinduistická lidová strana podle aktuálních výsledků opět ovládla parlamentní volby do dolní komory parlamentu. Podařilo se jí získat opět majoritu v zákonodárném sboru, dokonce ještě větší, než v předchozích volbách v roce 2014. V dolní komoře parlamentu by měla navýšit počet svých zástupců z 282 na 302 z celkového počtu zákonodárců 542. Majoritu politická strana v dolní komoře indického parlamentu získá, pokud obsadí 272 poslaneckých křesel.

Druhé místo tak zřejmě opět zbude na středolevicový Indický národní kongres vedený Rahulem Gándhím, pokračovatelem slavné větve Gándhíů.

BJP zabodovala pravicovou profiremní politikou a rozhodnou politikou národní bezpečnosti zejména vůči Pákistánu resp. vůči separatistickému Kašmíru, kde jsou v majoritě muslimové. Přesto krátce po volbách již Módíhosovi blahopřál pákistánský premiér Imran Chán. Vítězství pravicové strany doplňuje vítězství pravicových populistických stran posledních let (např. USA, Brazílie apod.).

Dopad na trhy: Potvrzení předběžných odhadů jasného vítězství BJP vedlo k prudjkému posílení akcií indické burzy. Celkově burza po neděli, kdy volby oficiálně skončily zpevnila 5 % a ve čtvrtek se dotkla dokonce svého historického maxima. Později se ale euforie vytratila a akcie i rupie končily čtvrtek oslabeny.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web