Akcie

Inflace ČR nad cílem ČNB hlavně kvůli ropě, ČNB slibuje dál zvyšovat úr. sazby

Úterý 7. srpen 2018 16:28

Červencový Index CPI ČR (9.8.) a Zápis zasedání ČNB úrokových sazeb (10.8.) jsou hlavní makroekonomické události týdne. Inflace je přechodně zvýšená, jádrová inflace (bez cen potravin a energií) slabá. Dle ČNB zvyšování úr. sazeb bude pokračovat.

Index CPI (07 2018, 9.8.): Inflace v červnu vzrostla víc než se čekalo resp. hlavně než čekala ČNB. I v české inflaci hraje v posledních měsících prim cena ropy. Bez ní ovšem je inflace slabá, snad až na silnější růst cen stravovacích a ubytovacích služeb. I přesto centrální banka pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb, hlavně kvůli růstu inflačních tlaků v podobě silného trhu práce, růstu mezd a slabší koruny. Dalším důvodem je riziko finanční stability. Nulové úrokové sazby vedou k silnějšímu růstu úvěrů a tím i k přehřívání trhu nemovitostí.

Zápis ze zasedání ČNB úrokových sazeb 2.8. (10.8.): ČNB na zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 1/4 procentního bodu jak čekal trh. Guvernér Rusnok naznačil, že i na příštím zasedání úr. sazeb ČNB hlavní úrokovou sazbu opět zvýší. Trend jejího zvyšování by měl dle ČNB pokračovat. Podle Rusnoka inflační tlaky budou přetrvávat. Inflace by na horizontu měnové politiky měla odpovídat cíli ČNB 2 %. Koruna k euru dle ČNB se vrátí časem k posilování.

Dopad událostí na trhy: Trend růst úrokových sazeb je příznivý pro korunu a nepříznivý pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web