Akcie

Inflace ČR oslabila víc, než se čekalo

Úterý 9. říjen 2018 15:06

Index CPI ČR v září meziměsíčně klesl 0,3 %, trh čekal pokles jen o 0,1 %. Meziroční růst spotřebitelských cen klesl na 2,3 % z 2,5 % v srpnu, trh jej čekal 2,5 %. Inflace bez cen potravin a energií zůstává slabá.

ČR: Index CPI (09 2018, m/m) ČR: Index CPI (09 2018, y/y)

Skutečnost: - 0,3 %                   Skutečnost: 2,3 %
Očekávání: - 0,1 %                    Očekávání: 2,5 %
Předchozí: 0,1 %                        Předchozí: 2,5 %

Rozbor: Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců v září byla 2,3 %.

Meziměsíční vývoj: Meziměsíční pokles 0,3 % byl na meziměsíční úrovni nejsilnější od listopadu 2015. Tento vývoj ovlivnilo hlavně snížení cen v oddíle rekreace a kultura a v oddíle doprava. Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura byl způsoben především poklesem cen dovolených s komplexními službami o 22,3 % v důsledku končící letní sezóny. Pokles cen v oddíle doprava byl způsoben zejména nižšími cenami dopravních služeb o 8,4 %. Na tento vývoj měly výrazný dopad nově zavedené celostátní slevy jízdného v autobusové a železniční dopravě.

Meziroční vývoj: Ke zmírnění meziročního cenového růstu došlo především v oddíle rekreace a kultura vlivem cen dovolených s komplexními službami, které meziročně stouply o 1,9 % (v srpnu o 13,6 %). V oddíle doprava ceny pohonných hmot a olejů zmírnily v září svůj vzestup na 11,7 % (v srpnu 12,4 %) a ceny dopravních služeb přešly z růstu o 1,0 % v srpnu v pokles o 7,2 % v září.

Hodnocení: Inflace nečekaně oslabila. ČNB může být s její výší přibližně spokojena, i když vůči jejímu cíli 2 % je mírně nadprůměrná. Na druhou stranu, inflace sice je poslední dobou blízko cíle ČNB, ovšem jádrová inflace, tj. růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou je trvale slabá (s výjimou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu, které v květnu meziročně posílily 3,6 %).

Dopad na trhy: Nečekaný pokles inflace je nepříznivou zprávou pro korunu. Nižší inflace totiž snižuje tlak na ČNB zvyšovat úrokové sazby. Koruna k euru po informaci oslabila 0,1 % na 25,79.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web